Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a emis un mandat de arestare pentru senatorul republican american Lindsey Graham

Rusia a emis un mandat de arestare pentru senatorul republican american Lindsey Graham, potrivit anunțului făcut de oficialii ruși. Totul vine ca urmare a unui comentariu făcut de senatorul în vârstă de 67 de ani, referitor la războiul din Ucraina.

Reacția lui a apărut pe un clip video editat, de după întâlnirea sa cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de la Kiev. Pe imaginile publicate de administrația prezidențiață a Ucrainei, Graham este auzit spunând "mor rușii". În plus, el a descris asistența pe care Statele Unite ale Americii au oferit-o Ucrainei drept "banii pe care noi i-am cheltuit cel mai bine".

Mandat de arestare emis de Rusia pentru senatorul american Lindsey Graham

Cele două remarce ale lui Lindsey Graham au fost făcute la un anumit interval de timp, însă clipul video a fost editat în așa fel încât ele apar una după alta, ceea ce a creat un mare deranj la Moscova, conform NBC News.

Discuția din filmarea respectivă era despre faptul că rușii se așteptau să poată detrona regimul de la Kiev în doar trei zile.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a comentat pe marginea acestui moment: "E greu de imaginat o rușine mai mare pentru țară decât să aibă asemenea senatori".

În consecință, Comitetul de Investigații din Rusia a decis să deschidă o anchetă penală împotriva lui Graham, iar Ministerul rus de Interne a emis un mandat de arestare a senatorului american. Însă nu se precizează nicăieri ce acuzații i se aduc în mod concret.

În plus, s-a implicat și FSB (n.r.: echivalentul rusesc al FBI-ului american), care a inițiat o cerere pentru a afla detalii legate de "retorica senatorului american cu privire la uciderea rușilor".

Reacția lui Lidsey Graham, după ce rușii au emis un mandat de arestare pe numele său

A venit însă și reacția lui Graham, pe Twitter: "Să știu că angajamentul meu față de Ucraina a stârnit furia regimului lui Putin îmi aduce o bucurie imensă. Voi continua să susțin Ucraina și libertatea sa până atunci când ultimul soldat rus este dat afară din teritoriul ucrainean. Voi purta ca pe o insignă de onoare acest mandat de arestare emis de guvernul corupt și imoral al lui Putin. În sfârșit, iată și o ofertă pentru 'prietenii' mei ruși, care vor să mă aresteze și să mă judece pentru că am denunțat regimul lui Putin drept unul criminal. Mă voi supune jurisdicției Curții Penale Internaționale, dacă și tu o faci (n.r.: Putin)".

Graham este considerat una dintre cele mai vocale personalități din rândul republicanilor, în ceea ce privește remarcile sale pe probleme de politică externă. Juristul din Carolina de sud este un susținător fervent al Ucrainei în acest război și a acuzat Rusia de comitere de crime împotriva umanității. Nu cu mult timp în urmă, el a afirmat că singurul mod de a se încheia acest război este acela ca "cineva din Rusia să-l lichideze pe acest om".

Astfel, Graham a intrat pe o listă de peste 200 de membri ai Congresului SUA, care au primit interdicție de a intra în Rusia încă de anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE