Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rudy Giuliani vrea protecție în caz de faliment. Fostul avocat al lui Trump are datorii de peste 100 de milioane de dolari

Rudy Giuliani, fostul primar al orașului New York, a solicitat, joi, protecție legală în caz de faliment, pe motiv că a acumulat datorii de aproape 150 milioane de dolari ca urmare a unui proces civil împotriva sa. El a fost acuzat că a defăimat doi foști lucrători electorali din Georgia, pe când l-a reprezentat ca avocat pe fostul președinte Donald Trump, relatează The Associated Press.

Fostul primar al orașului New York a declarat aproape 153 de milioane de dolari în datorii existente sau potențiale, inclusiv aproape un milion de dolari în datorii fiscale de stat și federale, bani pe care îi datorează avocaților și multe milioane de dolari în potențiale sentințe în procese împotriva sa. El a estimat că are active în valoare de 1 milion până la 10 milioane de dolari.

Giuliani este obligat de instanță să plătească daunele, ca urmare declarațiilor false pe care le-a făcut la adresa lucrărilor electorali. Aceștia au afirmat că au primit amenințări cu moartea, în contextul în care republicanul Donald Trump a pierdut la limită în statul Georgia împotriva democratului Joe Biden.

Ted Goodman, consultant politic și purtător de cuvânt al lui Giuliani, a afirmat că că decizia fostului edil al New York-ului de a cere protecție legală în caz de faliment "nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni", deoarece "nimeni nu ar fi putut crede în mod rezonabil că primarul Giuliani va putea plăti o sumă punitivă atât de mare".

Depunerea cererii îi va oferi lui Giuliani "oportunitatea și timpul necesar pentru a face apel, asigurând în același timp transparența finanțelor sale sub supravegherea tribunalului de faliment, pentru a se asigura că toți creditorii sunt tratați în mod egal și corect pe tot parcursul procesului", a declarat Goodman, confofm sursei citate.

Ce implică declararea falimentului în SUA

În schimb, declararea falimentului nu va însemna, cel mai probabil, ștergerea daunelor de 148 de milioane de dolari pe care un juriu le-a acordat fosțtilor lucrători electorali din Georgia, Ruby Freeman și Wandrea' "Shaye" Moss.

Legea falimentului nu permite dizolvarea datoriilor care provin dintr-un "prejudiciu intenționat” provocat unei alte persoane. Miercuri, judecătorul Beryl Howell din Washington a declarat că Freeman și Moss nu trebuiau să aștepte cele 30 de zile, înainte de a începe să lucreze pentru a încasa suma ca urmare a procesului, considerând că Giuliani s-ar fi putut folosi de acest interval de timp pentru a-și ascunde bunurile.

"Această manevră nu este surprinzătoare și nu va reuși să achite datoria domnului Giuliani față de Ruby Freeman și Shaye Moss", a declarat Michael Gottlieb, un avocat al lui Freeman și Moss.

După pronunțarea verdictului, Giuliani (79 de ani) a declarat că va face apel, și-a repetat afirmațiile potrivit cărora alegerile din 2020 i-au fost furate lui Trump, a insistat că nu a făcut nimic greșit. De asemenea, a insistat că își va apăra afirmațiile chiar dacă ar putea pierde toți banii sau să ajungă la închisoare.

Problemele financiare ale lui Giuliani s-au înrăutățit din cauza investigațiilor, proceselor, amenzilor, sancțiunilor și daunelor legate de activitatea sa de a-l ajuta pe Trump să încerce să anuleze alegerile din 2020.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE