Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia amenință UE să nu folosească activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina: "O bandă de hoți"

Uniunea Europeană intenționează să folosească activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina. O spune chiar și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Veniturile ar fi de aproximativ 300 de miliarde de dolari și provin din rezervele Băncii Centrale Ruse, care au fost înghețate.

UE ar folosi active rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina

În plus, procurorii germani doresc confiscarea a peste 720 de milioane de euro din contul bancar din Frankfurt al unei instituţii financiare ruse (NSD - Depozitul Naţional de Reglementări), potrivit Reuters. Această instituție este agentul de plăți deținut de Bursa din Moscova, care este intermediar pe piețele internaționale și are un rol important în sistemul financiar al Rusiei.

Însă Moscova a reacționat și amenință UE să nu facă așa ceva.

"Avem şi noi suficiente active care sunt îngheţate aici, în conturi de tip C. Sumele nu sunt mici, veniturile din utilizarea acestor fonduri sunt substanţiale şi, cu siguranţă, pot și ele să fie folosite în cazul unei decizii luate de partenerii noştri neprietenoşi", a declarat ministrul de finanţe rus, Anton Siluanov, pentru TV Rossia 24.

A reacționat și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a spus că nemții sunt "o bandă de hoți" și au fost școliți la Washington.

"Sunt o bandă de hoţi, am pricepul asta de mult timp. Au fost hoţi în sensul politic, în sensul de a refuza înţelegerile, în sensul de a încerca să înşele. Dar acum sunt hoţi în sens literal", a spus Lavrov, citat de TASS.

Diplomatul rus dă vina pe SUA pentru toate aceste decizii și spune că americanii folosesc "comunicări secrete pentru a le explica europenilor cum să facă să schimbe legile pentru a lua și fura bunurile ruseşti. Ei au venit cu această idee. Ei găsesc soluții legale de a confisca bunurile ruseşti, dar am înţeles că un prim pas este de a confisca profiturile pe care le obțin din aceste active şi de a le trimite către Ucraina.

Europenii mai păstrează unele urme de respect pentru propriile legi și întârzie să ia aceste decizii. Dar, potrivit datelor noastre, americanii le explică, în secret, cum să schimbe aceste legi pentru a lua totul şi să fure, în cele din urmă.

O să vedem. Ministrul nostru de Finanţe, Anton Siluanov, după părerea mea, a comentat pe marginera aceluiași subiect şi a spus că, dacă o astfel de confiscare ar avea loc fizic, avem şi noi ce să confiscăm, ca răspuns", a spus Lavrov.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE