Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul rus de Externe, prima vizită într-o țară NATO de la declanșarea războiului din Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, are în plan o deplasare în Macedonia de Nord la sfârșitul acestei săptămâni pentru a participa la o conferință OSCE, organizată în Skopje. Aceasta ar urma să fie prima vizită pe care șeful diplomației ruse o efectuează într-un stat membru NATO după ce președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, relatează Euronews.com.

Rusia este unul dintre cei 57 de membri ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care a fost înființată în timpul Războiului Rece cu scopul de a detensionare relațiile dintre Uniunea Sovietică și Occident.

Macedonia de Nord, care a preluat președinția anuală a OSCE, l-a invitat săptămâna trecută pe Lavrov la reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor OSCE care începe joi în Skopje.

Statele membre NATO au interzis zborurile din Rusia, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei în februarie 2022. Pentru a ajunge în Macedonia de Nord, avionul lui Lavrov ar urma să folosească spațiul aerian al Bulgariei sau Greciei, care fac parte de asemenea din Alianța Nord-Atlantică.

Ministerul de Externe al Bulgariei a anunțat luni că a permis aeronavei care-l va transporta pe Lavrov să folosească spațiul aerian bulgăresc.

Permisiunea a fost acordată în baza unei solicitări înaintate de Macedonia de Nord ”pentru participarea la reuniunea Consiliului de Miniștri al OSCE de la Skopje ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, și se încadrează în excepțiile de la aplicarea regimului de sancțiuni al UE împotriva acestuia", se arată în comunicat transmis de Ministerul bulgar de Externe.

Cu toate acestea, permisiunea "nu se aplică membrilor delegației sale, care sunt, de asemenea, persoane vizate de sancțiuni, în conformitate cu legislația actuală a UE, fapt menționat în mod explicit în nota de răspuns a părții bulgare”.

Lavrov susține că Rusia nu ia în calcul restabilirea relațiilor cu UE

Serghei Lavrov a afirmat luni că a primit solicitări pentru întrevederi bilaterale din partea mai multor miniștri de Externe care vor fi prezenți la conferința OSCE din Skopje.

”Bineînțeles, ne vom întâlni cu toți”, a spus șeful diplomației ruse.

În schimb, Serghei Ryabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, a precizat că Lavrov nu se va întâlni cu secretarul american de Stat, Antony Blinken, care este așteptat să participe la reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor membre OSCE.

Lavrov a susținut că situația de securitate din Europa este, în prezent, mai periculoasă decât în orice perioadă a Războiului Rece. În trecut, diplomatul rus a amintit că Uniunea Sovietică, SUA și aliații săi din NATO de atunci încercau ”să-și limiteze rivalitatea prin practici politice și diplomatice" și niciodată "nu și-au exprimat îngrijorări atât de serioase cu privire la viitorul lor”.

"Acum, astfel de temeri sunt mult prea frecvente", a adăugat el.

Lavrov a mai declarat că Moscova nu se ia în calcul refacerea legăturilor cu Europa, ci cum, în schimb, "ar trebui să ne protejăm pe noi înșine în toate sectoarele cheie ale economiei noastre, ale vieții noastre în general și ale securității noastre".

Poziționare considerată drept una sfidătoare ar reflecta așteptările Moscovei că sprijinul Occidentului pentru Ucraina s-ar putea diminua pe fondul viitoarelor alegeri din SUA și Europa, al războiului dintre Israel și Hamas și al situației de pe câmpul de luptă, unde contraofensiva ucraineană nu a reușit să obțină câștiguri semnificative.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE