Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai poate candida Donald Trump la prezidențiale? Ce implicații are decizia Curții din Colorado în cazul fostului președinte al SUA

Într-o decizie de 4 la 3, care a declanșat un cutremur politic și juridic în Statele Unite, Curtea Supremă din Colorado a hotărât marţi că Donald Trump nu este eligibil pentru preşedinţie din cauza acţiunilor sale în timpul alegerilor din 2020 şi a ordonat retragerea buletinelor de vot cu numele său de la alegerile primare republicane din acest stat.

"Aceasta este o hotărâre majoră și extraordinară din partea unei Curți Supreme", a spus Derek Muller, profesor de drept la Universitatea Notre Dame, potrivit The New York Times. "Niciodată în istorie un candidat la președinție nu a fost exclus de pe buletinul de vot în temeiul Secțiunii 3 a celui de-al 14-lea Amendament", a continuat acesta.

"Suma acestor părți este următoarea: Donald Trump este descalificat să ocupe funcția de președinte", a declarat Curtea într-o opinie nesemnată, afirmând că eforturile sale de a anula rezultatele alegerilor din 2020 echivalează cu implicarea într-o insurecție și că secțiunea 3 a celui de-al 14-lea Amendament, ratificat după Războiul Civil, interzice persoanelor care se angajează într-o insurecție să ocupe funcții federale.

"Suntem conștienți de magnitudinea și de greutatea întrebărilor pe care le avem acum în fața noastră. Suntem, de asemenea, conștienți de datoria noastră solemnă de a aplica legea, fără teamă sau favoruri și fără a fi influențați de reacția publicului la deciziile pe care legea ne obligă să le luăm."

Dar Donald Trump are încă o cale de scăpare. Acesta va solicita o revizuire la Curtea Supremă a SUA. Ar putea dura ceva timp până când judecătorii vor acționa, iar alegerile primare republicane din Colorado, programate pentru luna martie, ar putea avea loc.

Cel de-al 14-lea amendament

Secțiunea a 3-a a celui de-al 14-lea amendament le interzice celor care au depus jurământul privind respectarea Constituției Statelor Unite să ocupe o funcție dacă "s-au angajat în insurecție sau rebeliune împotriva acesteia".

„Nici o persoană nu poate fi senator sau reprezentant în Congres, sau elector pentru Preşedinte şi vicepreşedinte, nici nu va ocupa nici o funcţie civilă sau militară sub autoritatea Statelor Unite sau a oricărui stat, dacă, după ce a depus anterior un jurământ, ca membru al Congresului sau ca funcţionar al Statelor Unite sau ca membru al organului legislativ al oricărui stat sau ca funcţionar executiv sau judecătoresc al oricărui stat, pentru a respecta Constituţia Statelor Unite, a participat apoi la o insurecţie sau rebeliune împotriva acestora sau a acordat ajutor sau încurajare a duşmanilor lor. Totuşi, Congresul, printr-un vot reprezentând două treimi din totalul membrilor fiecărei Camere, poate ridica această incapacitate”, potrivit Constituției SUA.

Congresul poate elimina această interdicție, potrivit dispoziției, dar numai cu un vot de două treimi în fiecare cameră. Deși prevederea a fost concepută pentru a aborda consecințele Războiului Civil, aceasta a fost redactată în termeni generali și, potrivit celor mai mulți cercetători, continuă să fie în vigoare. Congresul a acordat de asemenea amnistii extinse în 1872 și 1898.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE