Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rubla, la cel mai scăzut nivel al ultimelor 17 luni. Moneda rusească s-a depreciat considerabil

Rubla rusească a ajuns la minimul ultimilor 17 luni. Pe burse s-a tranzacționat la 101 ruble pentru un dolar și și-a continuat deprecierea de peste 25% față de valoarea de la începutul anului. Consilierul economic al președintelui Vladimir Putin susține că această cădere se datorează politicilor relaxate ale Băncii naționale de la Moscova.

Deprecierea rublei s-a produs după ce Banca Centrală a Rusiei a anunțat că nu va mai cumpăra valute străine de pe piața internă până la sfârșitul anului, cu scopul de a întări moneda rusă.

Din acest motiv, unii cetățeni ruși se tem că viața lor va deveni tot mai grea, în vreme ce alții cred că situația nu este de durată.

Dina Soloviova, medic veterinar: ”Instabilitatea monedei naționale nu va avea un impact foarte bun. Cel mai probabil, acest lucru va afecta oamenii obișnuiți, deoarece va urma cu siguranță o creștere a prețurilor pentru toate”.

Nikolai Rubțov, geofizician:Acest lucru este temporar. Cred că totul va reveni la normal în curând. Nu cred că poate dura mult”.

Vladimir Bessosednîi, pensionar: ”Prețurile vor crește, ceea ce înseamnă că nivelul de trai va scădea. Acesta a scăzut deja, va scădea și mai mult. Există tot mai mulți oameni săraci, asta este sigur”.

Analiștii pun scăderea rublei pe schimbarea structurală impusă în economia Rusiei de conflictul cu Ucraina.

Alexandra Prokopenko, cercetător la Centrul Carnegie pentru Rusia și Eurasia: Cererea este acum determinată de creșterea cheltuielilor statului pentru un număr mai mare de achiziții militare. Mă refer nu numai la întreprinderile care lucrează pentru război, ci și la o parte foarte mare a sectorului civil, care este implicat în diferite tipuri de comenzi de stat legate de război, cum ar fi întreprinderile textile, produsele farmaceutice, industria alimentară și așa mai departe”.

Rubla a atins cel mai scăzut nivel după invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022. Odată cu sancțiunile impuse de națiunile occidentale, paritatea a ajuns la 130 de ruble pentru un dolar american. Însă Banca Centrală de la Moscova a intervenit cu politici de control al capitalului pentru a stabiliza moneda internă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE