Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Roșiile românești vor fi mai scumpe anul acesta. Agricultorii care cultivă roșii, usturoi și cartofi vor primi ajutor din parea staului

Fermierii care cultivă roșii, cartofi și usturoi vor primi ajutor de stat pentru a-și crește producția. 600 de milioane de lei sunt alocate celor trei categorii de agricultori, potrivit unei decizii a Guvernului. Agricultorii spun că banii prind foarte bine mai ales că prețurile răsadurilor, îngrășămintelor, tratamentelor sunt în continuă creștere. De altfel, cultivatorii de roșii și usturoi spun că, de Paște, legumele românești vor ajunge pe tarabe și rafturi cu prețuri mai mari decât cele de anul trecut. O presiune mare pentru agricultorii români sunt și importurile. România importă de 100 de ori mai multe roşii decât exportă. 

Alina va aplica pentru noul ajutor dat de Guvern pentru a-și acoperi o parte din cheltuielile de producție și întreținere a serei. 

Anul acesta agricultorii români care sunt in dificultate financiara vor putea primi un ajutor de stat aprobat de comisia europeană. Acest ajutor de stat nu va depăși suma de 280 mii de euro.

Anul trecut, de Paște, prețul unei caserole de roșii cherry ecologice de 500 de grame ajungea la 30 de lei. Anul acesta, de Paște, prețul va crește. 

Alina Nedeluș, cultivator și distribuitor de roșii: ”Bănuiesc că va fi în jur de 40 de lei kilogramul. În acest preț intră costul de încălzire care este principala cheltuiala pe care noi producătorii români o avem pentru a ieși pe piață.”

Cât de mult investesc fermierii în producția de roșii

Într-o seră ecologică, prețurile producției sunt considerabile. 25.000 de mii de euro se duc doar pe 10.000 de răsaduri. Alina le cumpără din Austria cu 2.50 euro răsadul pentru că în România nu există sere acreditate ecologic pentru producerea lor. Pentru polenizarea ecologică, achiziționează stupuri de bondari care costă 60 de euro fiecare. Ele trebuie reînnoite o dată la 6 săptămâni, durata maximă de viață a bondarilor.  

În timpul iernii, în special, standurile din piețe sunt pline de roșii din Turcia, Italia și Spania, vândute la 15 lei pe kilogram. România importă roşii de peste 100 milioane de euro, de 100 de ori mai mult decât exportă. Din Turcia vin cele mai multe roșii. În 2021, 7 români din 10 au mâncat o roşie turcească. 

Alina Nedeluș, cultivator și distribuitor de roșii: ”Concurența importurilor se resimte întrucât este o concurență neloială, întrucât costurile  de producție din alte țări care duc în România roșii sunt cu mult mai mici fata de ceea ce reușim să facem noi.” 

Comisia Europeană a dat undă verde Guvernului pentru schema ajutorul de stat aprobată de Guvernul României pentru a compensa pierderile suferite de agricultorii români din cauza vremii extreme și a războiului de la graniță. România este printre ultimele țări europene în privința producției de roșii, în ciuda programului Tomata demarat în urmă cu mai mulți ani. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE