Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Romgaz și Exxon au finalizat tranzacția privind gazele din Marea Neagră. Pas important pentru independența energetică a României

De Răzvan Mihalașcu  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Romgaz a finalizat cumpărarea participației Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că este vorba despre un pas important prin care România își va obține independența energetică.

Prin închierea tranzacției, au fost transferate către Romgaz transferul tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited.

"S.N.G.N Romgaz S.A anunţă finalizarea tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Tranzacţia finalizată astăzi, 1 august 2022, a fost condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare încheiat la data de 3 mai 2022 între S.N.G.N Romgaz S.A şi vânzători. Toate condiţiile suspensive au fost îndeplinite cu succes, în raport cu prevederile din contract", au anunțat reprezentanții Romgaz, potrivit unui comunicat transmis Bursei de la București.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că finalizarea tranzacției este un pas important în vederea obținerii independenței energetice a României, într-un moment dificil nu doar pentru ţara noastră, ci pentru întreaga Europă.

"În condiţiile în care statul român a adoptat şi Legea Offshore, iar gazul a fost introdus în taxonomia UE, am speranţa că Petrom şi Romgaz vor lua cât mai curând decizia finală de investiţie pentru proiectul Neptun Deep, astfel încât românii să beneficieze de gazele din Marea Neagră", a scris ministrul Energiei, pe Facebook.

Directorul Romgaz: ”Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă şi strategică pentru România”

De asemenea, Aristotel Jude, directorul general al Romgaz, a vorbit despre importanța strategică a proiectului Neptun Deep pentru securitatea energetică a României.

"Finalizarea cu succes a tranzacţiei este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă şi strategică pentru România în vederea asigurării securităţii energetice a ţării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinaţi să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru", a precizat Jude, citat de Agerpres.

La rândul său, Răzvan Popescu, directorul economic al Romgaz, a explicat că vor fi continuate în următoarea perioadă formalitățile necesare pentru a asigura nevoia de finanțare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep.

Ce sumă a fost plătită pentru participația Exxon în proiectul Neptun Deep

Pe 28 iulie, directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, preciza că o decizie finală cu privire la investiția în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea fi luată la jumătatea anului 2023.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

Tranzacția în valoare de aproape un miliard de euro fusese aprobată de acționarii Romgaz încă din 10 decembrie 2021.

Pe 17 decembrie 2021, ministrul Energiei, Virgil Popescu, estima că gazele naturale din Marea Neagră vor începe să fie extrase peste cinci ani, cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an.

Distribuie

Taguri