Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei vrea să scape de arestul preventiv. Avocat: N-a încercat să facă rău țării

Românul acuzat că a spionat obiective militare din România în favoarea Rusiei vrea să scape de arestul preventiv. El a cerut magistraților de la Înalta Curte înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu, iar marți a fost dus la Instanța Supremă pentru a-și susține solicitarea. A depus și o caracterizare pe care conducerea Arestului Central ar fi făcut-o în sprijinul bărbatului. Judecătorii au rămas în pronunțare.

Românul acuzat de trădare a contestat arestul preventiv

Ați luat bani?

Ce-ati avut de câștigat?

Ați transmis informații?

De ce ai făcut asta?

Inculpat: Voi vorbi la momentul oportun. O să motivez asta la momentul potrivit.

Bărbatul a fost adus cu duba din arest la Înalta Curte, în jurul prânzului. Acesta este în detenție de aproape două săptămâni, de când a fost trimis după gratii pentru 30 de zile.

Mihaela Barbu, jurnalistă Euronews: „Ședinta de judecată în care Alexandru Piscan a cerut înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu a durat mai bine de jumătate de oră. În acest timp, bărbatul a făcut declarații în fața judecătorilor de la Instanta Supremă pentru a-și susține argumentele”.

Inculpatul a depus, la începutul ședinței, și un document semnat de conducerea Arestului Central.

Mihai Gârbea, avocatul inculpatului: „Este o caracterizare trimisă de către directorul centrului de reținere, Arestul Central Bucuresti, care, bineînțeles, a relatat aspecte care ar putea să-l ajute. A respectat întocmai ce i s-a impus, totul ireproșabil. Regretă că a ajuns în această situație și, un aspect pe care chiar mi l-a transmis să-l pot face public, faptul că niciodată nu a încercat să facă rău țării noastre, nu a privit aceste aspecte ca fiind acte de trădare. Efectiv, într-un context, a ajuns să facă anumite activități”.

Potrivit anchetatorilor, din 2022, bărbatul a supravegheat mai multe obiective militare românești sau ale NATO din apropierea municipiului Tulcea. A strâns informații și imagini cu tehnica militară de luptă și cu deplasarea trupelor în zona graniței cu Ucraina, pe care le-a transmis unui diplomat din Ambasada Rusiei la București. Oficialul rus a fost declarat ulterior persona non grata de către Ministerul de Externe.

Mihai Gârbea, avocatul inculpatului: „Nu a fost obligat de nimeni, nu a făcut absolut nimic, să zic, remunerat sau în vreun fel motivat pecuniar. Cred că nu a gândit înainte să facă așa ceva, nu a realizat gravitatea acțiunilor sale, dacă există cu adevărat o gravitate a acțiunilor sale, pentru că discutăm despre imagini preluate de pe domeniul public”.

Potrivit avocatului său, Alexandru Piscan se cunoștea cu ambasadorul Rusiei la București de la un dineu.

Inculpatul deține o firmă profitabilă în țară, susține apărătorul lui. În 2019, a candidat ca independent la Primăria Municipiului Ploiești, iar anul acesta și-a anunțat din nou intenția. Acum, el este acuzat de trădare și riscă o pedeapsă cuprinsă între 10 și 20 de ani de închisoare. Arestarea sa a venit în contextul în care în mai multe țări din Europa, în ultimele săptămâni, au fost prinse persoane care aveau activități similare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE