Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii vor fi informați prin SMS atunci când le va expira pașaportul. Noul serviciu, creat pentru a ajuta călătorii să nu mai piardă deplasările în străinătate

Românii vor fi informați prin SMS că urmează să le expire pașaportul în următoarele șase luni. Prin acest nou serviciu de notificare prin mesaj, autoritățile vor să ajute oamenii să nu își mai piardă călătoriile din cauza documentelor expirate și încearcă astfel să digitalizeze interacțiunea cu cetățenii.

Deseori, polițiștii de la Frontieră întorc călătorii din drum, pentru că nu au pașapoarte valabile.

Ce mesaj vor primi românii ale căror pașapoarte vor expira

Cetățenii români vor fi informați printr-un mesaj că urmează să le expire pașaportul în următoarele șase luni. Direcția Generală de Pașapoarte a lansat un nou serviciu, prin care vrea să informeze oamenii că se pot programa online pentru a-și reînnoi documentul de călătorie.

”Acest nou serviciu vine în sprijinul cetățenilor români, în vederea evitării situațiilor neplăcute care ar putea duce la anularea unor călătorii, fie din cauza omiterii reînnoirii documentului de călătorie, fie ca urmare a faptului că pașaportul nu mai are valabilitatea minimă cerută de anumite state.”, a declarat Andreea Pastramă - agent de poliție la Direcția Generală de Pașapoarte.

Oamenilor li se pare un serviciu util, mai ales că, de multe ori, când pleacă în vacanță, gândul le stă mai puțin la documente.

Mesajul, care va fi trimis pe telefon, este unul standard.

”Mesajul text transmis cetățenilor va fi următorul: Pașaportul dvs. va expira în următoarele 6 luni. Pentru reînnoire, vă puteți programa online pe HUB-ul de servicii al MAI. Direcția Generală de Pașpoarte. Acesta nu conține link-uri către internet, nu solicită acțiuni de urmare, nici date personale.”, a mai spus Andreea Pastramă - agent de poliție la Direcția Generală de Pașapoarte.

Pentru reînnoirea pașportului, persoanele majore trebuie să aibă următoarele documente: cartea de identitate, aflată în termen de valabilitate sau cartea de identitate provizorie însoțită de certificatul de naștere în original.

Cât costă să faci un pașaport în 2024

De asemenea, sunt necesare: pașaportul vechi, în original, și documentul care face dovada plății noului document. Costul este de 258 de lei pentru adulți.

Cetățenii pot depune cererile de obținere a documentului de călătorie la oricare serviciu de pașapoarte, indiferent de domiciliul lor.

În străinătate, cererile se pot depune la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României. Dacă o persoană vrea să ridice documentul dintr-o altă locație, trebuie să facă o cerere expresă. Acolo va menționa datele de identificare și serviciul de pașapoarte de unde dorește să îl ridice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE