Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii pleacă la studii în afară, iar străinii aleg universitățile de la noi

În timp ce absolvenții de liceu din România aplică pentru universități de prestigiu din afară, tineri din toate colțurile lumii vin să învețe la noi. Ce e drept, numărul celor care vin e de trei ori mai mic, însă pentru aceștia, România este țara care le oferă oportunități. De la noi cei mai mulți absolvenți pleacă la universități din Olanda sau Marea Britanie. Statele Unite ale Americii, Belgia, Germania și Franța sunt și ele în topul preferințelor.

Serginho are 30 de ani și este din Benin, Africa. A venit în România în urmă cu trei ani, când a obținut bursă de studiu la Universitatea Științele Vieții din Iași.

Segla Serginho, inginer la Instititul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu: Am întâlnit profesori foarte buni, care au avut răbdare cu mine. Ei au grijă de mine din toate punctele de vedere și mă simt ca în familie.

De două luni, Serginho lucrează la Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu din cadrul Universității Științele Vieții Iași.

Ana Ursu, colega lui Serginho: Fiindcă este abia la început, bănuiesc că nu are curajul să se exprime și să spună ce ar vrea, ce gândește. Dar noi suntem deschiși, îi cerem o părere de câte ori avem nevoie, de câte ori este cazul.

Conf. dr. Denis Țopa, decanul Facultății de Agricultură USV, Iași: Este un băiat deosebit și ne bucurăm că și din afara țării, din afara Europei vin tineri care doresc să studieze în cadrul universității noastre.

Cele mai căutate universități din România

În topul celor mai căutate universități din România este Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Peste 2.500 de studenți din 50 de țări învață aici.

Printre ei se numără și Samar, din Pakistan, student în anul întâi la Medicină Generală. Era în anul trei la Medicină în Ucraina, când a izbucnit războiul. A fost nevoit să o ia de la zero.

Samar Abbas, student la UMF Iași: Apropiați de ai mei mi-au zis să vin în România. Am fost interesat de Uniunea Europeană pentru că, evident, se bucură de prestigiu si aveți o mulțime de alegeri sigure pentru viitor.

De partea cealaltă, românii caută posibilități în lumea largă. Printre ei se numără și Miruna Coroi. A absolvit Colegiul Național "Emil Racoviță" din Iași și din august Olanda îi va fi noua casă, pentru cel puțin trei ani.

Miruna Coroi: Inițial mă uitasem și pentru Anglia, dar, de când cu Brexit-ul, prețurile sunt mult prea mari și a devenit cam inaccesibil. Va fi destul de greu. Știu ca o sa am mult de învățat, programul este dificil, materie nouă. Sper să mă acomodez cât mai repede, sa mă obișnuiesc cu viața independentă și abia aștept să încep.

Și Gabriela Grigoraș pleacă la studii în Olanda. Din clasa a V-a știa că vrea să învețe în străinătate, iar părinții au strâns bani special pentru taxa de școlarizare.

Gabriela Grigoraș: Sincer, Olanda mi s-a părut cea mai bună pentru mine, pentru că avea oportunitatea aceasta pe care nu am văzut-o în restul Europei si nu m-am uitat, sincer, în restul lumii. Probabil oportunitățile care sunt acolo, care nu s-ar găsi neapărat în țară. Spre exemplu, facultatea pe care o urmez eu nu prea are o alternativă la noi în țară, decât poate ar fi SRI, dar sunt si alte dorințe.

Aproximativ 40 de mii de români sunt plecați la studii în străinătate, potrivit datelor UNESCO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE