Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii nu renunță la autoturismul personal. Care sunt efectele acestei situații

Unul din trei europeni ia în calcul să renunțe în viitor la mașina proprietate personală. Asta reiese din ultimul barometru european de mobilitate  Tinerii sunt cei mai dispuși să renunțe la confort. România face însă notă discordantă. În plus, țara noastră are și un parc auto învechit.

10 milioane de mașini

România a depășit la finalul anului trecut pragul de 10 milioane de mașini, dintre care doar un milion sunt vehicule comerciale. Adică avem o mașină la doi locuitori. 80% dintre autoturisme sunt mai vechi de 11 ani.

Media nu este una de top, dar aglomerația, da. Mai ales când vine vorba despre Capitală, un oraș care are oficial un milion 700 de mii de locuitori și peste un milion cinci sute de mii de mașini. Capitala României al treilea cel mai aglomerat oraș european, după Dublin și Milano. Românii spun că nu pot renunța la mașina personală.

Există și un motiv care nu ține doar de confortul personal. Din cauza rețelei de transport care nu acoperă toate zonele periurbane, românii chiar au nevoie de mașina personală.

”Dacă vorbim de zonele în care avem transport în comun, probabil că sunt unii care ar renunța, dar nu trebuie să ne ascundem, mașina personală este și un pic de moft, și un pic de snobism. Adică cum să nu mai merg eu cu mașina, cum să merg eu cu tramvaiul sau cu autobuzul,” a declarat Titi Aur, expert auto.

Prețuri mai mari la carburanți

Dacă traducem în efecte, vorbim despre prețuri mai mari la carburanți, despre probleme pe lanțul de aprovizionare și despre efecte nocive asupra sănătății.

Spre deosebire de români, unii europeni au fost mai prudenți cu cheltuielile și acest lucru s-a văzut și în prețurile la pompă.

”Piața se menține așa și pentru că europenii sunt mai judicioși cu resursele, inclusiv cu deplasările,” a explicat Claudiu Cazacu, consultant de strategie.

Două treimi dintre europeni au fost nevoiți să revizuiască obiceiurile de mobilitate din cauza creșterii prețurilor, inclusiv a carburanților. Iar unul din trei ar putea renunța în viitor la mașină

Însă rămâne doar la nivel de intenție, pentru că aproape 9 din 10 europeni au în prezent cel puțin o mașină per familie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE