Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România este singura țară din Europa Centrală în care piața de mașini noi e în creștere

România este singura ţară din Europa Centrală unde piaţa de maşini noi e în creștere anul acesta, potrivit unui raport al Price waterhouse Coopers Autofacts. Pe de altă parte, față de anul trecut, numărul de autoturisme noi fabricate în țara noastră a crescut cu aproape 30%.

Potrivit analizei, în 2022, piața mașinilor noi din România va avea un plus de 2,1%, procent care înseamnă până la 141 de mii de mașini noi vândute.

Adrian Sandu, secretal general ACAROM: „România își revine după doi ani mai puțin favorabili. În 2022 ne revenim grație programelor Rabla și Rabla Plus, dar și datorită apetitului românilor pentru vehicule noi.”

Dacă România este pe creștere, raportul arată că pentru celelalte patru mari piețe europene sunt estimate scăderi semnificative. Este vorba de Cehia (4%), Ungaria (5%), Slovacia (6%) și Polonia (6%).

Producția a crescut cu 27%

În plus, de la începutul anului, producția de mașini în România a crescut cu 27% față de perioada similară a anului trecut, potrivit Asociațiie Constructorilor de Autoturisme din țara noastră. Creșterea înseamnă un volum de peste 425.000 de autoturisme Dacia și Ford.

Pe de altă parte, estimările arată că în 2029, România va fi depășită de Polonia, iar diferența față de producția din Ungaria se va reduce semnificativ.

În continuare, situația producției în cele cinci țări analizate continuă să fie afectată de lipsa continuă a semiconductorilor și de războiul din Ucraina.

În trimestrul al treilea al acestui an, întreaga producție auto din Europa s-a redus cu 440.000 unități, din care 8%, adică aproape 35 de mii de mașini, reprezintă pierderile Cehiei, Poloniei, Slovaciei, României și Ungariei.

Când vorbim despre producția de vehicule electrice și hibrid, rata de creștere prognozată este de 262% între 2022 și 2029.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE