Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii mai așteaptă ieftinirea împrumuturilor. Costul creditelor rămâne la același nivel, în timp ce dobânzile depozitelor scad

Românii cu credite în lei primesc o veste mai puțin bună de la Banca Națională. Dobânda cheie, cea care influențează nivelul dobânzilor creditelor în moneda națională, a fost menținută la 7%. Așadar, nu sunt deocamdată motive pentru rate mai mici. Totuși, bani sunt în piață, se vede din datele oficiale care arată că economiile din conturi tot cresc, deși băncile sunt tot mai puțin generoase cu dobânzile. 

Dobânda cheie a rămas la nivelul de 7% pe an pentru a 11-a oară consecutiv. BNR a luat această decizie ținând cont de ceea ce se întâmplă pe piețele internaționale, dar și de mersul economiei pe plan intern. 

Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari CFA România: ”Vedem totuși prețul la la la petrol pe piețele internaționale e destul de fluctuant în condițiile războiului din din Orient, iar pe partea de cerere ar în salariile care cresc și vin cu o presiune suplimentară pe cerere. Dar de asemenea menționez și politica fiscală. De fapt, aceasta este principalul risc asupra inflației. Cu siguranță vom avea majorări suplimentare de taxe în condițiile deficitului bugetar extrem de ridicat.” 

Sunt piedici care stau deocamdată în calea ieftinirii împrumuturilor în lei. Românii cu credite în lei legate de ROBOR sau IRCC mai au de așteptat până când ratele lor vor scădea.

”Da, am un credit la bancă. Mai am puțin din el că este de nevoi personale cu dobândă fixă, din fericire. Dacă aș fi avut un credit ipotecar mi-aș fi făcut probleme, fiind vorba de 25, 30 de ani. Nu știi niciodată ce se poate întâmpla”, spune o doamnă. 

Dobânzile depozitelor, din ce în ce mai mici

Dacă dobânzile creditelor în lei rămân ridicate și nu coboară, în cazul depozitelor, se întâmplă invers. Însă, în ciuda faptului că băncile oferă dobânzi din ce în ce mai mici pentru economiile din conturi, banii românilor din depozitele bancare continuă să crească, arată datele BNR. Analiștii sunt de părere că românii apelează la această formă de economisire pentru că e o modalitate comodă, în ciuda câștigurilor relativ mici. 

Irina Chițu, analist financiar: ”A fost și perioada aceasta de nesiguranță și de incertitudine și oamenii au preferat să păstreze banii o dată pentru a-și forma acest fond de siguranță, pentru că nu se știe niciodată ce se întâmplă în următoarele luni. Există lichiditate în mare în bănci, adică sunt bani în bănci și atunci nu mai vor să atragă altă lichiditate nouă cu dobânzi ridicate, ci încet-încet scad dobânzile.” 

Banii românilor din depozitele bancare continuă să crească

Dobânzile medii oferite de bănci pentru depozitele în lei deschise în martie au scăzut cu peste un punct procentual față de aceeași lună din 2023, potrivit BNR.  Mai exact, de la 6,7% pe an la 5,4%, în cazul depozitelor pentru populație. Pe de altă parte, banii românilor din depozitele bancare continuă să crească. În martie, populația avea economii de aproape 226 de miliarde de lei în conturile băncilor, cu aproximativ 22% peste nivelul din martie 2023, arată datele Băncii Naționale a României. Și companiile au economisit mai mult în monedă națională, cu peste 11%. 

Paul Handro, director retail în cadrul unei bănci comerciale: ”Atâta timp cât avem obiective pe termen scurt, într-adevăr, depozitul este opțiunea, dar dacă vrem mai mult de la banii noștri, trebuie să alocăm obiective pe termen lung. Trebuie să ne asumăm volatilitatea din piață, pentru că alte instrumente presupun variații ale valorii investiției noastre. Acestea ca și opțiuni ar fi titlurile de stat sau obligațiunile. O altă opțiune este piața de capital.”

Un instrument popular în anii de inflație ridicată este reprezentat de titlurile de stat Tezaur pentru populație. Doar în ultimele 3 ediții, aproape 79.000 români au cumpărat astfel de titluri de stat, cu o valoare totală de peste 3 miliarde 250 de milioane de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE