Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

BNR păstrează dobânda cheie la 7% pe an: ”Decizia vizează readucerea durabilă a ratei anuale a inflaţiei”

Românii cu credite în lei mai au de așteptat câteva luni până să vadă scăderi ale ratelor. Asta pentru că dobânda cheie stabilită de Banca Națională a României a rămas la nivelul de 7%, pentru a zecea ședință consecutivă.

Decizia menținerii a fost luată în condițiile în care este așteptată o nouă creștere a inflației în primul trimestru, după recentele măsuri fiscale.

"Deciziile CA al BNR vizează readucerea durabilă a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5 la sută ą1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile.

În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung, sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse", precizează instituţia.

Cu o dobândă cheie constantă, și dobânzile împrumuturilor în lei vor rămâne neschimbate. Doar scăderea ei ar permite ieftinirea creditelor.

Cei de la Banca Națională consideră însă că nu este momentul pentru reducerea costului banilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE