Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. BNR menține dobânda cheie la 7 %. Este prima stagnare a dobânzii-cheie, după 11 creșteri consecutive

Publicat de: Gabriel Bălașu
09/02/2023 , 16:13

BNR menține dobânda cheie la 7 %

Dobânda-cheie se oprește din creștere și rămâne la nivelul de 7% pe an. Este decizia Băncii Naționale a României, anunțată în urmă cu puțin timp.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Banca Națională decide astăzi dacă mai crește dobânda de referință. Este a doua ședință de politică monetară din acest an. Analiștii se așteaptă că BNR va menține dobânda-cheie la nivelul de 7% pe an, după creșterea de 0.25 puncte procentuale din ianuarie.

Sunt două scenarii posibile: fie BNR va păstra dobânda-cheie la același nivel și va rămâne așa pe tot parcursul anului, deși inflația se menține la un nivel ridicat, fie dobânda va fi majorată din nou.

Dobânda-cheie a avut unsprezece creșteri în ultimii doi ani, de la 1,25% în ianuarie 2021, dintre care opt decizii au fost luate numai anul trecut. Banca Națională a României a crescut dobânda chiar și cu un punct procentual într-o singură ședință, într-o perioadă de explozie a prețurilor.

Anul trecut, din cauza creșterii ROBOR, au fost cazuri când ratele chiar s-au dublat. Însă indicatorul a înregistrat scăderi în ultimele luni. Cei care au rate cu dobândă variabilă calculate în funcție de ROBOR, plătesc aproximativ 2.300 de lei.

Cei care au dobânzi variabile în funcție de IRCC au plătit rate mai mari din acest an. Este vorba despre o creștere de aproximativ 300 de lei, dacă vorbim despre un credit Noua Casă.

Varianta recomandată de specialiști, pentru cei care au dificultăți financiare, este o refinanțare cu dobândă fixă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE