Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

BNR, avertisment cu privire la credite. Ratele cu dobândă variabilă au urcat peste nivelul maxim de îndatorare

Fiți prudenți când luați un credit! Este avertismentul oficialilor Băncii Naționale a României. Potrivit acestora, valoarea ratei lunare nu ar trebui să depășească, în nici un caz, jumătate din venit. Altfel, există riscul supraîndatorării și acumulării datoriilor.

Îndemnul BNR vine în condițiile în care gradul de îndatorare al românilor a crescut automat anul trecut din cauza exploziei ROBOR și IRCC. În unele cazuri a crescut chiar și la 75%.

„Rata de credit să nu depăşească vreodată jumătate din veniturile pe care le au. Dacă depăşesc, există riscul să nu facă față ratelor. Aş îndemna la multă prudenţă.”, a declarat Eugen Rădulescu – șef Direcție Stabilitate Financiară BNR.

Gradul de îndatorare a urcat cu 35% pentru un credit de 250.000 de lei

Realitatea arată, de exemplu, că gradul de îndatorare a urcat de la 40% la 75% pentru cine a luat un credit de 250.000 de lei, calculat la un venit de circa 4.000 de lei.

În cazul creditelor mai vechi de 2019, calculate în funcție de ROBOR, în ianuarie anul trecut rata era de aproape 1.600 de lei. În decurs de un an a ajuns aproape 2.400 de lei. O creștere de aproximativ 50%, în condițiile în care și indicatorul ROBOR a crescut de la 3 la peste 7%.

La creditele mai noi, calculate în funcție de IRCC, creșterea a fost ceva mai redusă, dar se simte în veniturile românilor. Anul trecut un credit avea o rată de aproape 1.300 de lei. Și IRCC a ajuns aproape de 6%. În aceste condiții, rata a urcat la peste două mii de lei.

Oficialii BNR au amintit și de problemele generate de legea dării în plată, care a funcționat jumaătate de an, până când a fost declarată necosntituțională.

Pentru a evita riscul de neplată, Banca Națională a redus rata medie a gradului de îndatorare. Este de 40% din veniturile nete pentru creditele ipotecare. Și ajunge la 45% pentru cei care achiziționează prima casă. 20% este pentru cele în valută.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE