Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii cu psoriazis suferă în tăcere. Doar 50% dintre cazuri sunt diagnosticate și tratate

Există persoane care nu se simt confortabil să poarte haine care lasă mâinile și picioarele să se vadă, nici să rămână în costum de baie când merg la piscină. Persoanele care se confruntă cu o boală cronică numită psoriazis sunt foarte sensibile la aspectul lor. 5% din populația României suferă de această afecțiune și mai puțin de jumătate dintre cazuri sunt diagnosticate și tratate.

Rozalina se luptă cu psoriazis de foarte mulți ani. L-a descoperit înainte de Revoluție, când i-au apărut mai multe semne pe picioare pe care a încercat să le ascundă, neștiind despre ce e vorba. Mentalitatea de atunci, spune ea, percepea orice boală de piele ca o pedeapsă. Purta fuste lungi sau pantaloni să nu mai fie privită ciudat.

Rozalina Lăpădatu, președinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune: O parte din activitățile la care am renunțat foarte mulți ani au fost mersul la piscina, la ștrand. Mă gândeam că nu e ok sa mă dezbrac în fata oamenilor și să arăt așa cum arătam și nu e ok nici pentru mine să intru într-un bazin, având foarte multe răni deschise.

Pentru ca pacienții cu psoriazis să nu mai treacă singuri prin discriminări, rușine și depresie, Rozalina a înființat o asociație.

„Mi-am dat seama că pot să îi ajut pe alții să nu mai bâjbâie atâta în căutarea informațiilor și de aici a pornit ideea asociației. Pacienții care ajung la noi au o lista de 5-6, chiar și 10 boli autoimune”, mai spune Rozalina Lăpădatu, președinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

Psoriazisul, a cincea cea mai gravă boală cronică netransmisibilă

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, psoriazisul este a cincea cea mai gravă boală cronică netransmisibilă. Chiar și în anul 2022, încă mai există stigmatul pus pe nedrept pacienților cu această boală autoimună chiar de societatea care trebuie să îi ajute. De aceea, mulți dintre pacienți nici nu ajung la medic pentru tratament, mai mult de jumătate dintre ei. Adică sute de mii de români care suferă în tăcere. 60% dintre pacienți suferă de depresie.

Dr. Alin Nicolescu, Medic primar dermatolog, Secretar General al Societații Romane de Dermato-venerologie: Este această povară a bolii pe care o suportă pacientul. Mai este povara bolii suportate de pacient din cauza lipsei de cunoștință pe ceea ce înseamnă psoriazis, a societății sau a celorlalte persoane care au senzația că persoanele cu psoriazis sunt persoane care îi pot contamina, care le pot face rău.

Ziua Mondială a Luptei Împotriva Psoriazisului este celebrată pe 29 octombrie. Nu este o boală contagioasă și cei care sunt afectați de ea nu trebuie stigmatizați și izolați. Fiecare dintre noi este în perfectă siguranță atingând, îmbrățișând sau folosind obiecte în comun cu o persoană afectată de psoriazis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE