Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii consumă, în medie, 11 litri de alcool pe an. Ce se întâmplă în organism dacă nu mai bei alcool o lună

După excesele din perioada sărbătorilor, mulți europeni, printre care și români, încearcă să nu consume alcool timp de o lună. „Încearcă”, pentru că, e clar, nu toți reușesc, luând în calcul statisticile, care ne pun țara în fruntea celor mai mari consumatori de băuturi alcoolice.

Românii consumă, în medie, 11 litri de alcool pe an. Ce e conceptul numit ”Dry January”

Românii se numără printre europenii care consumă cele mai multe băuturi alcoolice – în medie, 11 litri pe an per persoană. Prin comparație, media Uniunii Europene este de 9,8 litri, ceea ce în termeni mai ușor de înțeles ar fi echivalentul a aproximativ 190 de litri de bere, 80 de litri de vin sau 24 de litri de băuturi spirtoase consumate pe an.

Dacă ne uităm la statistici, vedem că a crescut consumul în țara noastră cu aproximativ un litru din 2010 până 2020. Suntem, așadar, pe locul 6 la cantitatea de băuturi consumate pe an per persoană. Mai rău decât noi la acest capitol stau țări precum: Letonia, Cehia, Lituania, Austria și Bulgaria. În același timp, cele mai puține băuturi alcoolice consumă cetățenii din Albania, Macedonia de Nord și Turcia. Totodată, vedem că Letonia a avut cea mai mare creștere a consumului de alcool. A crescut consumul cu 2,3 litri din 2010 până în 2020. Urmează Bulgaria și Malta.

Dacă e să privim situația în ansamblu, la nivelul Uniunii Europene, consumul de băuturi alcoolice a scăzut, de la 12,7 litri per persoană în 1980 la 9,8 litri în 2020. Consumul mediu per persoană s-a redus cu aproape trei litri în ultimele patru decenii.

Dry January presupune să nu consumi alcool toată luna ianuarie, iar oameni din întreaga lume îl pun în practică. Conceptul a apărut în Marea Britanie, în 2013 și a fost lansat de o organizație neguvernamentală, care și-a propus să adune donații și să ajute, astfel, dependenții de alcool.

Dry January este un concept binevenit dacă luăm în calcul statisticile europene și mai ales că există și o serie de beneficii pentru sănătate, susțin medicii. Cum ar fi:

  • Regenerarea ficatului
  • Reducerea riscului de cancer
  • Scăderea riscului de boli cardiovasculare
  • Evitarea pierderilor de memorie și a lipsei de concentrare

Ce se întâmplă în organism dacă nu mai bei alcool o lună

Medicul Carmen Ester a vorbit la Euronews România despre ce schimbări se produc în momentul în care o persoană nu mai consumă alcool timp de o lună.

Dr. Carmen Ester, medic primar gastroenterolog la Institutul Clinic Fundeni: „Studiile arată că cei care chiar reușesc să ia o pauză de o lună de la consumul de alcool nu se întorc la același consum cantitativ și nici la aceleași zile pe săptămână în care consumă alcool, deci pare să aibă un beneficiu chiar și pe termen lung”.

„Există niște îmbunătățiri în calitatea vieții, în calitatea somnului, în gradul de energie pe care îl au oamenii - asta e ceea ce au relatat cei care au reușit să se țină de această provocare (n.r. Dry January). În principiu, în Marea Britanie, unde a fost inițiat conceptul ca o soluție la o problemă de sănătate publică, beneficiile au fost puse în primul plan și, ulterior, în plan secund, interzicerea consumului de alcool”.

„Eu văd în primul rând dezavantajele afectării ficatului în urma consumului de alcool. Pacienții se prezintă inițial cu un stadiu de infiltrare grasă a ficatului, de steatohepatită, ulterior hepatita alcoolică - adică inflamația ficatului datorată consumului de alcool - și mai departe aceasta poate duce până la ciroză hepatică. Dacă reușim să nu ajungem în stadiul de ciroză, ficatul are capacitatea de a se regenera”.

Cât alcool e prea mult alcool?

Dr. Carmen Ester, medic primar gastroenterolog la Institutul Clinic Fundeni: „Conform științei, femeile ar trebui să bea cel mult o băutură pe zi, bărbații, cel mult două. O băutură înseamnă o bere sau un pahar cu vin sau 50 ml de tărie, ce e mai mult de atât e prea mult”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE