Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Rata consumului excesiv de alcool la adolescenți este dublă față de cea a adulților din Europa

Mai mult de o treime dintre adolescenții din UE au raportat un consum episodic ridicat de alcool, de două ori mai mult decât în cazul adulților. Este o problemă majoră într-o țară în special.

Rata de consumatori de alcool în exces în rândul adolescenților - cei cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani - este considerabil mai mare decât cea a adulților în majoritatea țărilor europene.

Deoarece consumul de alcool la vârste fragede este asociat cu consumul de alcool mai târziu în viață, acest lucru reprezintă o problemă gravă de sănătate publică pe continent.

În 2019, în medie, mai mult de o treime (37,4 %) dintre adolescenții din UE au raportat un consum episodic de alcool excesiv cel puțin o dată în ultimele 30 de zile, în timp ce această rată a fost de mai puțin de unul din cinci (18,7 %) în rândul adulților.

Prin urmare, adolescenții care consumă alcool în exces erau de două ori mai mulți decât adulții. Ce țări au cea mai mare rată de consum episodic de alcool în rândul adolescenților? Cum variază în Europa diferența dintre adolescenți și adulți în ceea ce privește consumul excesiv de alcool? Este consumul de alcool la minori în creștere sau în scădere?

Consumul excesiv de alcool episodic în rândul adolescenților, care este definit ca fiind consumul a cinci sau mai multe băuturi la o singură ocazie, a variat de la 8% în Islanda la 59% în Danemarca în 2019.

Patru țări nordice au raportat cele mai mici rate, dar Danemarca a fost în top

Patru țări nordice - Islanda, Norvegia, Suedia și Finlanda - au înregistrat cea mai scăzută rată de consum excesiv de alcool în rândul tinerilor de 15-16 ani. Cu toate acestea, o altă țară nordică, Danemarca, a înregistrat cea mai mare rată de consumatori de alcool în exces.

Acest lucru ar putea fi legat de reglementări. În Danemarca, adolescenții au acces mai devreme la alcool decât cei din alte țări nordice, iar politicile de control al alcoolului sunt, de asemenea, mai puțin stricte, potrivit raportului "Starea de sănătate în ciclul UE, 2022" al OCDE.

Vârsta legală pentru a cumpăra bere și vin în Danemarca este mai mică, de 16 ani față de 18 ani, deși există acum planuri de a restricționa vânzările de băuturi care conțin mai mult de 6 la sută alcool pentru tinerii de 16-18 ani.

Rata consumului excesiv de alcool a fost sub 25% doar în cinci țări, cele patru țări nordice și Portugalia.

În afară de Danemarca, aceasta a fost de peste 45% în patru țări. Printre acestea se numără Germania, Austria, Slovacia și Croația.

Adolescenții din Franța și Spania (ambele cu 34%), precum și din Italia (35%) au înregistrat rate mai mici de consum excesiv de alcool decât media UE.

Băutura în exces: Adolescenți vs. adulți

Ratele consumului episodic de alcool în exces au fost mai mari în rândul adolescenților decât în rândul adulților în aproape toate țările din Europa, cu excepția Islandei și a Norvegiei.

Diferența diferă considerabil, variind de la -16 puncte procentuale (pp) în Islanda la 35 pp în Slovacia, în timp ce în UE a fost de 19 pp.

Doar Islanda și Norvegia au avut cifre negative, ceea ce indică faptul că consumul excesiv de alcool a fost mai mare în rândul adulților decât în rândul tinerilor de 15-16 ani.

Slovacia a fost urmată de Austria (33 pp), Italia (31 pp) și Bulgaria (29 pp).Raportul dintre numărul de consumatori de alcool în exces în rândul adolescenților și cel al adulților este, de asemenea, un indicator foarte util pentru a compara aceste grupe de vârstă.

Italia, Spania și Grecia au fost cazuri excepționale.

Raportul a fost de 2 în UE, ceea ce arată că consumul excesiv de alcool în rândul adolescenților a fost dublu față de cel al adulților.

Italia (8,8), Spania (5,7) și Grecia (5,3) au înregistrat cele mai mari rapoarte, ceea ce le face să fie aberante. Acest raport a fost de 1,6 în Franța, o altă țară mediteraneană.

Raportul dintre adolescenți și adulți care consumă alcool în exces a fost, de asemenea, de peste 3 în Slovacia, Bulgaria, Austria și Ungaria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE