Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zonele din Europa unde consumul de alcool se înrăutățește. În România, consumul a scăzut semnificativ

Consumul de alcool în UE a scăzut cu 0,5 litri între 2010 și 2020. Cu toate acestea, există câteva țări în care acest obicei s-a multiplicat.

"Niciun nivel de consum de alcool nu este sigur pentru sănătatea noastră", avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Cu toate acestea, cantitatea de alcool pe care o bem este încă semnificativă.

Riscul de a dezvolta cancer crește considerabil atunci când se consumă mai mult alcool. Autoritățile sanitare fac apel la oameni să nu mai consume alcool sau cel puțin să îl reducă.

Unele persoane renunță la consumul de alcool în luna ianuarie, ceea ce se numește "Dry January". Cifrele indică un declin al consumului de alcool în Europa, dar acesta a încetinit începând cu anii 2000.

Cum a evoluat consumul de alcool în Europa în ultimele decenii? Care sunt țările cu cea mai mare rată de scădere și de creștere a consumului de alcool?

Consumul global de alcool este definit ca fiind vânzările anuale de alcool pur în litri pe persoană cu vârsta de 15 ani și peste. Băuturile alcoolice sunt convertite în alcool pur. Datele nu includ consumul de alcool neînregistrat, cum ar fi producția internă sau ilegală.

Se înregistrează o scădere treptată a consumului de alcool în UE și în Regiunea Europeană a OMS.

În UE, consumul global de alcool pe persoană în vârstă de 15 ani și peste a scăzut cu 2,9 litri în ultimele patru decenii, scăzând de la 12,7 litri în 1980 la 9,8 litri în 2020, ceea ce corespunde unei scăderi de 23 %.

Consumul a înregistrat o scădere semnificativă între 1980 (12,7 litri) și 2000 (10,5 litri)

Valoarea și ritmul de scădere au încetinit în următoarele două decenii. În UE, a scăzut cu 0,5 litri între 2010 și 2010.

Consumul de alcool în regiunea europeană a OMS, care cuprinde 53 de țări, inclusiv Rusia și țările din jur, a scăzut de la 12 litri în 2000 la 9,5 litri în 2020, ceea ce corespunde unei scăderi de 2,5 litri (21 %).

În ciuda acestei scăderi, Regiunea Europeană a OMS are în continuare cel mai ridicat nivel de consum de alcool pe cap de locuitor din lume.

Anual, fiecare persoană în vârstă de 15 ani și peste din regiune consumă în medie 9,5 litri de alcool pur. Aceasta este echivalentul a 190 de litri de bere, 80 de litri de vin sau 24 de litri de băuturi spirtoase.

În 2020, consumul anual de alcool a variat de la 1,2 litri în Turcia la 12,1 litri în Letonia, în 36 de țări europene, inclusiv UE, Regatul Unit, Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) și țările candidate la UE.

În medie, cetățenii UE au consumat 9,8 litri de alcool.

Germania (10,6 litri) a înregistrat cel mai mare consum de alcool dintre "cei patru mari" din UE din punct de vedere economic și demografic, urmată de Franța (10,4 litri), Spania (7,8 litri) și Italia (7,7 litri). În Regatul Unit, aceasta a fost de 9,7 litri.

Dacă se analizează schimbările la nivel național între 2010 și 2020, consumul de alcool a scăzut în 25 de țări, în timp ce a crescut în 11 țări.

Unele au înregistrat schimbări ușoare, dar majoritatea țărilor au înregistrat schimbări remarcabile în această perioadă.

Consumul a scăzut cu mai mult de un litru în 14 țări

Consumul de alcool a înregistrat o scădere de peste un litru în 14 țări, în timp ce a crescut în 5 țări în această perioadă.

Irlanda și Lituania au înregistrat cea mai mare scădere a consumului de alcool în această perioadă. Acesta a scăzut cu 2,1 litri în ambele țări, urmate îndeaproape de Spania și Grecia (ambele cu 2 litri). Țările de Jos, Franța, Cipru și Finlanda au înregistrat, de asemenea, scăderi de peste 1,5 litri. Valoarea scăderii a fost, de asemenea, între un litru și 1,5 litri în Serbia, Belgia, Croația, Danemarca, Elveția și Germania.

În UE, consumul de alcool a scăzut cu 0,6 litri între 2010 și 2020. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în Letonia, unde consumul a crescut cu 2,3 litri.

Bulgaria (1,4 litri), Malta (1,1 litri), România și Polonia (ambele 1 litru) au înregistrat, de asemenea, creșteri substanțiale. Creșterea a fost de peste 0,5 litri în Norvegia, Italia și Islanda.

Deoarece consumul de alcool a variat semnificativ în Europa, examinarea variației procentuale este, de asemenea, un indicator util.

Grecia a înregistrat cea mai mare scădere, de 24,1%, urmată de Țările de Jos (20,9%), Spania (20,4%) și Turcia (20%).

Rata de scădere a fost, de asemenea, de peste 15 procente în Irlanda, Serbia, Lituania, Finlanda, Franța și Cipru.

Letonia (23,5%) a avut și cea mai mare creștere în funcție de variația procentuală.

Multe țări europene au pus în aplicare o serie de politici de limitare a consumului de alcool, cum ar fi impozitarea, restricționarea

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE