Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucureștiul, în topul celor mai proaste capitale pentru calitatea somnului: 30% din populație, afectată de zgomotul din timpul nopții

Românii sunt codași și la calitatea somnului. Țara noastră se clasează pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul orelor dormite noaptea.

Nu mai puțin de 61 la sută dinte români se plâng că stresul este vină, scumpirile și orele îndelungate petrecute la birou.

Specialiștii atrag atenția că lipsa somnului poate afecta serios sănătatea și recomandă românilor să își schimbe obiceiurile dinaintea orei de culcare ca să fie mai relaxați, productivi și sănătoși.

Românii dorm, în medie, 6,9 ore pe noapte. Acest lucru ne plasează pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește calitatea somnului.

Conform unui studiu realizat de Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză, stresul din timpul zilei este factorul principal care afectează calitatea somnului.

O influență negativă pentru lipsa somnului este creșterea prețurilor

O influență negativă foarte mare asupra odihnei românilor o au și scumpirile. Lipsa somnului a fost pusă și pe seama telefonului mobil și a televizorului de cei care au răspus studiului CIPRA. Alți români spun că le este greu să doarmă suficient pentru că ajung foarte târziu acasă de la serviciu.

”Confirmă ceea ce observ și eu la mine în cabinet. Stresul de fapt reprezintă o problemă nerezolvată, iar mintea noastră caută să o rezolve. În marea lor majoritate nu dorm bine pentru că au crescut prețurile. Asta înseamnă că au crescut ratele, pe nivelul de trai se duce în jos.”, a declarat Matei Stanculescu, psihoterapeut.

Confrom studiului, cele mai afectate sunt femeile. 57 la sută nu dorm deloc bine noaptea, în timp ce doar 50% din bărbați au astfel de probleme.

Lipsa somnului se resimte foarte mult la nivelul creierului. Mulți români se plâng că nu se pot concentra, că au probleme de memorie și nu sunt productivi la serviciu.

Mai grav este că peste 40 la sută din românii chestionați au spus că din cauza lipsei odihnei sunt nevoiți să renunțe la hobbyuri și să amâne întâlnirile cu prietenii sau familia. Lipsa somnului afectează, însă, serios sănătatea, avertizează medicii.

”Pe lângă consecințele cardiovasculare sunt cele legate de diabetul zaharat. Sunt o serie de boli endocrine tulburări hormonale legate de hormonii de creștere, tulburări legate de hormoni sexual. Poate determina impotență atât pentru bărbat și infertilitate atât pentru bărbat cât și pentru femeie.”, a declarat Ioana Munteanu, medic primar pneumolog și Președintele Secțiunii de Somnologie și ventilație non-invazivă a Societății Române de Pneumologie

Specialiștii spun că o noapte nedormită se recuperează în alte trei nopți. Socientatea Română de Pneumologie a lansat un Ghid de Somnologie, care ajută la depistarea cât mai rapidă a tulburărilor de somn. Studiul CIPRA a vizat un eșantion reprezentativ la nivel național format din 1003 respondenți, bărbați și femei, utilizatori de internet, cu vârste între 18 și 65 ani, din mediul urban sau rural.

Motivele lipsei somnului

Numărul de ore dormite este foarte important pentru sănătatea organismului nostru. Contează însă nu doar cantitatea, ci și calitatea. Și nici din acest punct de vedere nu stăm mai bine.

Noul Index European al Somnului arată că Bucureștiul este a doua cea mai proastă capitală în ceea ce privește un somn bun. Una dintre cauze este că peste 30% din populație este afectată de zgomot pe parcursul nopții.

În schimb, Berlinul a fost desemnat cel mai bun oraș din Europa pentru somn, cu o poluare luminoasă și fonică redusă.

Consecințele lipsei somnului

Sunt mai mulți factori care ne afectează somnul. Vedem că stresul acumulat pe timpul zilei afectează cele mai multe persoane - peste 60%.

Și folosirea telefonului înainte de somn are un efect negativ asupra somnului, dar și televizorul. Nu ne face bine nici să mâncăm sau să bem cu puțin timp înainte de culcare, spun specialiștii.

Lipsa somnului are efecte grave asupra sănătății, printre acestea se numără: dificultăți de concentrare și problemele de memorie. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE