Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua mondială a somnului. Studii privind riscul de demență în cazul unui somn inadecvat

Nu multă lume știe că există o zi mondială a somnului. În acest an, ea a fost pe 15 martie 2024. Iar cei care se întreabă de ce este atât de importantă această zi ar putea să fie surprinși când vor afla ce implicații are un somn inadecvat, de exemplu.

Ziua mondială a somnului are loc în fiecare an, în vinerea celei de-a doua săptămâni întregi din luna martie. Evenimentul din acest an a avut ca temă "Echitatea somnului pentru sănătate globală", potrivit Worldsleepday.

Ziua mondială a somnului

Se știe că un somn bun are beneficii esențiale pentru sănătate, însă la ediția din acest an s-au adus în discuție studii privind diferențele dintre somnul diverselor persoane și s-a ajuns la concluzia că diferențe există în special din cauze sociale, nu neapărat biologice.

Potrivit ultimelor cercetări ale Universității Monash, din Australia, există anumite asocieri între tiparul neregulat al somnului şi riscul de demenţă. Practic, persoanele care au un tipar neregulat al somnului ar putea să se confrunte cu un risc crescut de demenţă în comparaţie cu cele care dorm şi se trezesc la ore mai regulate.

Studiul australienilor a fost făcut pe un eșantion de 88.094 de participanţi la UK Biobank, o bază de date biomedicală la scară largă, care este o resursă de cercetare care conține informații de identificate genetice, despre stilul de viață și despre sănătate, dar și mostre biologice.

Subiecții care au avut o vârstă medie de 62 de ani au fost monitorizați timp de 7,2 ani, iar indicele de regularitate a somnului a fost măsurat cu ajutorul unui dispozitiv plasat la încheietura mâinii. Dintre acești subiecți, 480 au dezvoltat forme de demență. Cei mai afectați au fost cei care au avut cele mai neregulate tipare de somn, iar în consecință, au avut și cel mai mare risc de demenţă, potrivit studiului.

"Tiparele neregulate ale somnului pot perturba ceasul nostru biologic intern, care controlează ritmurile noastre circadiene de 24 de ore. Multe dintre procesele organismului , inclusiv metabolismul zaharurilor şi al grăsimilor din sânge şi controlul tensiunii arteriale, urmează un ritm diurn zi/noapte de 24 de ore", a spus autorul principal al studiului, profesorul Matthew Pase, potrivit sursei citate.

Dacă dormim prea mult, nu înseamnă că ne odihnim

Somnul are legătură și cu alimentația. Iar Universitatea Flinders, din Aldelaide, a făcut un studiu care relevă că o dietă sănătoasă, bazată pe plante, ar putea fi preveni apneea obstructivă în somn.

În cadrul studiului, subiecții au fost cercetați în amânunt în legătură cu tot ce au mâncat în ultimele 24 de ore, iar apoi au răspuns într-un chestionar pentru a le fi evaluată probabilitatea de a suferi de apnee obstructivă. Aici trebuie menționat că nu toți cei care consumă plante au parte de beneficii, iar cercetarea a constatat că persoanele cu o dietă pe bază de plante, dar nesănătoasă, precum cele care consumă multe cereale rafinate, dar și băuturi îndulcite cu zahăr, alimente sărate şi deserturi aveau cu 22% mai multe riscuri de a suferi de apnee decât cele care consumau cantităţi reduse din aceste alimente.

Ca sfat general, una dintre regulile de care nu prea multe persoane țin cont se referă la durata somnului din timpul zilei. Astfel, cei care dorm la prânz sau în altă parte a zilei ar trebui să știe că nu e bine să depășească 45 de minute. În caz contrar, organismul nu se odihnește așa cum ar trebui. În plus, este recomandat ca o persoană să nu mai încerce să adoarmă dacă nu a reușit să o facă în primele 30 de minute din momentul în care s-a urcat în pat.

Ziua mondială a somnului a fost promovată de Societatea Mondială a Somnului, o organizație care a apărut în 2016, ca urmare a fuziunii dintre Federaţia Mondială a Somnului şi Asociaţia Mondială a Medicinii Somnului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE