Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, un nou început pentru o refugiată din Ucraina și bebelușul ei. Tatăl, plecat pe front, nu și-a cunoscut nici până acum copilul

Asemenea milioanelor de ucraineni care și-au părăsit țara din cauza războiului, Vlada Iușcenko, în vârstă de 19 ani, s-a refugiat în România, însărcinată în al treilea trimestru. Aici l-a născut pe Daniel, în urmă cu opt luni. Tatăl, plecat pe front, nu și-a cunoscut nici până acum copilul.

Vlada s-a stabilit în Brașov, unde a și născut

Vlada s-a stabilit în Brașov, unde a și născut. Ea locuiește într-un mic apartament cu Daniel, mama și bunica ei bolnavă în fază terminală. Tatăl lui Daniel, Iaroslav, are 21 de ani și nu poate părăsi Ucraina pentru a fi alături de familie, asta din cauza legii marțiale, care le interzice celor mai mulți bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să părăsească țara pe timp de război.

Vlada Iușcenko, refugiată în România: „Este foarte greu să te uiți la știri și să vezi toată suferința, atacurile cu rachete, morții. În fiecare zi se întâmplă ceva și este greu de privit. Este o agresiune ireală din partea Rusiei, dar sperăm să câștigăm în curând. Da, este foarte greu, dar noi credem în bine.”

Vlada își amintește ziua în care ea și Iaroslav s-au despărțit la granița dintre Ucraina și Moldova, ca să ajungă în România. Totuși, în ciuda circumstanțelor dificile, aceasta se bucură că s-a stabilit la Brașov.

Vlada Iușcenko, refugiată în România: „Este foarte greu să știm ce va fi în viitor, dar, deocamdată, mă simt în siguranță aici, în Brașov, în România. Îmi place foarte mult aici. Primim mult ajutor, lucru pentru care sunt foarte recunoscătoare. Mi-ar plăcea să rămân aici.”

Peste 4.000 de refugiați ucraineni s-au înregistrat la Centrul de Integrare a Migranților Brașov

Deși tatăl nu poate să fie aproape de copil, tehnologia modernă ajută tânăra familie să rămână conectată, pe măsură ce războiul intră în al doilea an. Durerea însă, rămâne, pentru că Daniel nu și-a putut îmbrățișa fiul niciodată.

De la începutul războiului, peste 4.000 de refugiați ucraineni s-au înregistrat la Centrul de Integrare a Migranților Brașov, potrivit fondatoarei unui ONG. Organizația i-a ajutat pe mulți dintre ucraineni, inclusiv pe Vlada și familia sa, să-și găsească o locuință și să aibă acces la asistență medicală și asistență socială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE