Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România trimite patru patinatori viteză la Jocurile Olimpice pentru Tineret 2024, pentru prima dată în istoria patinajului

Pentru prima dată în istoria patinajului, România trimite patru patinatori viteză la Jocurile Olimpice pentru Tineret, care vor avea loc în Coreea de Sud, la începutul anului viitor. Doi dintre sportivi sunt din Brașov, legitimați la un club privat. Se antrenează în fiecare zi pentru acest vis, deși pe gheață au posibilitatea să intre doar de trei ori pe săptămână, pe un patinoar olimpic. Costurile sunt foarte mari și sunt suportate doar de părinți.

Iulia Ionescu și Tudor Debu au 16 ani și s-au calificat în premieră la competiția de patinaj viteză de la Jocurile Olimpice pentru Tineret. De mai bine de șase ani, se pregătesc pe gheață.

Tudor Debu – sportiv profesionist patinaj viteză: Pentru mine antrenamentele sunt grele, pentru că trebuie să ne îmbunătățim rezistența și viteza pentru a da tot ce putem la concurs.

Iulia Ionescu – sportiv profesionist patinaj viteză: Încercăm să dăm tot ce avem mai bun, să facem multă tehnică, rezistență și sperăm să fie bine la Olimpiadă.

Antrenorul lor este Marius Paraschivoiu, multiplu campion național la patinaj viteză și deținător al recordului național la patinaj viteză, încă din 2014. Și-a deschis propriul club sportiv în 2017 și i-a chemat pe copiii din parc să îi învețe performanță.

Marius Paraschivoiu – antrenor patinaj viteză: Noi creștem foarte mult pe timpul verii. Ne antrenăm opt luni pe an, pe pista de patinaj viteză din parcul Tractorul. Marea majoritate a antrenamentelor le facem pe uscat și pe role. Pe gheață, cu rușine pot să spun, ne antrenăm doar trei ore pe săptămână.

În România, nu există un patinoar special pentru patinaj viteză

De asemenea, Federația Română de Patinaj se află în proces de dizolvare. Astfel că sportivii se antrenează cum pot, iar costurile sunt semnificative.

Marius Paraschivoiu – antrenor patinaj viteză: O pereche de patine poate să ajungă la 1.000 de euro. Un costum specific de patinaj costă foarte mulți bani și, mai mult decât atât, părinții închiriază patinoarul ca să ne putem desfășura antrenamentele.

Mai exact, 300 de lei pentru 50 de minute de antrenament, adică 900 de lei pe săptămână, pentru că se antrenează de trei ori.

Georgeta Ionescu – mama Iuliei: Nu a existat sprijin nici din partea municipalității, nici a Consiliului Județean, ci toată susținerea a fost din partea părinților.

Marinela Debu – mama lui Tudor: Dacă nu ar fi pasiunea antrenorilor care să ne tragă după ei, când simțim că nu mai putem, când copiii poate nu mai pot, pentru că nu îți oferă nimeni un psiholog gratuit, un kinetoterapeut gratuit, nu îți oferă nimeni informații nutriționale, totul trebuie să faci tu ca părinte și să investești.

Cei doi tineri din Brașov, alături de alți doi patinatori din Ploiești și Sibiu, vor intra în competițiile Jocurilor Olimpice pentru Tineret în ianuarie 2024, la Gangwon, în Coreea de Sud.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE