Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România trebuie să-și consolideze rezerva de personal militar, spune Iohannis: „Apărarea cetăţenilor e una dintre obligaţiile fundamentale”

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România trebuie să intensifice eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar și pentru a revitaliza industria naţională de apărare. Tot miercuri, președintele României a precizat și motivul pentru care a candidează la șefia NATO.

Iohannis: „Apărarea cetăţenilor noştri este una dintre obligaţiile fundamentale ale statului român”

Președintele a precizat în cadrul unui eveniment dedicat împlinirii a 20 de ani de când România a aderat la NATO că siguranța românilor nu poate fi garantată în „lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă”.

În 2023, când a declarat că România va aloca 2,5% din PIB pentru Apărare, șeful statului dădea asigurări că armata dispune de o dotare mult superioară, cadrele sunt tot mai bine pregătite şi se lucrează la infrastructură în bazele cu relevanţă pentru NATO.

Klaus Iohannis, președintele României: „Apărarea cetăţenilor noştri este una dintre obligaţiile fundamentale ale statului român. Nu poate fi însă garantată siguranţa oamenilor, în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă. Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru Apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea şi perfecţionarea militarilor noştri şi pentru a creşte nivelul de interoperabilitate cu forţele aliate.

În paralel, trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria naţională de apărare şi pentru a moderniza infrastructura de transport”, a spus Iohannis, în cadrul evenimentului ROMÂNIA - NATO, 20 de ani, desfăşurat la Palatul Cercului Militar Naţional, transmite Agerpres.

Șeful statului a mai subliniat că țara noastră a primit recunoaşterea tuturor aliaţilor pentru performanţele şi profesionalismul militarilor noştri şi şi-a consolidat statutul de partener de încredere în interiorul NATO.

Totodată, Iohannis a precizat că NATO este cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie şi că România s-a integrat „deplin şi ireversibil” în această structură.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE