Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, țara cu cele mai lungi săptămâni de lucru. Eurostat: În 2022, numărul mediu de ore lucrate pe săptămână a fost de 39,7

Românii lucrează, în medie, aproape 40 de ore pe săptămână, arată cel mai recent raport Eurostat. Țara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană, la egalitate cu Grecia. Doar turcii și muntenegrenii muncesc mai mult decât noi.

Ce țări au cele mai lungi și cele mai scurte ore de lucru

Potrivit raportului, românii sunt printre europenii care muncesc cel mai mult. Angajații din România au lucrat, în medie, 39,7 ore, anul trecut și ne referim atât la lucrătorii cu normă întreagă, cât și la cei cu normă parțială, cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani.

Dacă ar fi să ne raportăm la ultimii ani, pentru țara noastră, situația nu s-a îmbunătățit. Salariații din România au fost pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul orelor lucrate pe săptămână, în 2020 - anul în care a început pandemia. Astfel, românii au lucrat, în medie, 40,4 ore pe săptămână. Iar cifrele de la nivelul anului 2021 nu s-au modificat.

Țările care au cele mai lungi săptămâni de lucru

Trebuie să precizăm aici, faptul că, orele medii de lucru în Europa variază foarte mult, de la un stat la altul. Turcia are cele mai lungi săptămâni de lucru, cu 42,9 ore în 2020 - ceea ce corespunde celor mai recente date. Este urmată de Muntenegru, cu 42,8 ore -  date tot din 2020 și Serbia cu 42,3 ore.

La polul opus, cu cele mai scurte săptămâni de lucru sunt Țările de Jos cu 32,4 ore. Au fost urmate de Austria cu 33,7 ore și Norvegia cu puțin peste 34 de ore. Danemarca și Germania cu câte 34,6 ore fiecare.

Datele din 2022 au fost influențate și de faptul că metodele de lucru s-au schimbat în anii pandemiei. Unele companii oferă acum opțiuni de lucru la distanță, mai flexibile. Totodată, în mai multe țări au fost deja testate săptămânile de lucru de patru zile, dar cu același volum de muncă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE