Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Săptămâna de lucru de 4 zile, apreciată de companii

Asta arată cel mai mare experiment din lume, realizat în Marea Britanie pe această temă. 60 de companii din Regat au permis celor aproape 3.000 de angajați să lucreze cu o zi mai puțin pe săptămână, pe aceiași bani. La experimentul realizat de Asociaţia "4 Day Week Global" au participat inclusiv universităţile Cambridge şi Boston College. Rezultatul a fost că 92% dintre companiile britanice vor să continue cu săptămâna de patru zile după ce au observat că veniturile lor nu au fost afectate de această schimbare.

Nici angajații nu s-au mai plâns în număr la fel de mare de epuizare. De asemenea, a scăzut numărul celor care își dau demisia din companie sau își iau concediu medical.

În România, deocamdată doar o companie i-a pus pe angajați să aleagă dacă preferă să lucreze 5 zile pe săptămână, câte 8 ore pe zi- ca până acum, sau 4 zile pe săptămână, câte 10 ore. Asta pentru că, potrivit Codului Muncii, săptămâna de lucru trebuie să fie de 40 de ore. Alte companii au ales să-și lase angajații să lucreze de acasă sau în sistem hibrid.

Doru Șupeală, consultant de business, realizator al podcastului Hacking Work: Este vorba despre mediul în care gândesc organizațiile partenere cu oamenii. Trăim într-o perioadă în care munca fizică acolo unde poate fi măsurată în ore este mai puțin în atenție și munca devine tot mai mult o muncă în care contribuția intelectuală a oamenilor este importantă. Pe măsură ce ne folosim mai mult creierul și mai mult inteligența și depind rezultatele noastre mai mult de starea noastră psihică și de starea de bine e cu siguranță o consecință firească, faptul că atunci oamenii sunt mai odihniți, sunt mai motiuvați, sunt mai interesați de ce fac și sunt într-o relație onestă de parteneriat cu angajatorul lor să aibă rezultate mai bune.

Paradigma asta veche am măsurării muncii în ore începe să fie tot mai puțin importantă, contează foarte mult ce valoare reușești să aduci în acel timp în care muncești și cu ce fel de mentalitate lucrezi, de aia condițiile sunt bune și trebuie să existe un parteneriat onest între organizație și angajat. Dacă unii încearcă să-i păcălească pe ceilalți, treaba asta nu va funcționa.

Beneficiul principal al oamenilor care lucrează doar patru zile este că folosesc acel timp nu pt a lenevi ci pentru a se dezvolta și a-și petrece timpul în mod plăcut și cu sens alături de cei dragi. În acest timp, oamenii se odihnesc, își odihnesc creierele și reușesc să vină la muncă săptămâna următoare cu idei, lucru care cresc valoarea lucrurilor pe care reușesc să le producă împreună cu organizațiile, organizații care tind să folosească oamenii ca pe niște utilaje, să-i abuzeze până când pocnesc n-o să aibă succes. Nu ăsta este modul în care 2023 reușești să construiești. Din păcate, mentalitatea multor manageri este asta: oamenii sunt niște resurse, d-aia se și cheamă departamente de reurse umane. În momentul în care crezi că poți să le epuizezi, acele resurse te vor considera un exploatator. Dacă îi încarci pe oameni mai mult, rezultatele nu vor fi mai bune, vor fi mai proaste.

Organizațiile câștigă mai mult dându-le oamenilor mai mult timp oentru că oamenii nu mai au atâtea zile de concediu medical, nu mai au interesul de a căuta alt angajator, doar câștigând loialitate oamenilor vei avea de câștigat.

Este nevoie de cât mai multe experimente. Am văzut câteva cazuri care au aplicat temporar, pe perioada verii, mai ales companii de software, din IT. Am văzut recent un anunț al unei companii IT. Legislația în România nu este flexibilă, companiile anunță că lucrează 10 ore ca să acopere ziua liberă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE