Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România se confruntă cu un nou val de coronavirus. Care sunt simptomele COVID, în 2023

România se confruntă cu un nou val de coronavirus. Avem aproximativ 2000 de cazuri noi de covid în fiecare zi în țara noastră, conform ministrului Sănătății.

Subvariantele Omicron, Eris și Pirola, care circulă acum prin Europa, ar fi motivul acestei creșteri. Purtarea măștii nu va fi obligatorie, însă Alexandru Rafila recomandă purtarea ei de către persoanele care au simptome respiratorii în spaţiile aglomerate închise sau transportul în comun.

”Am început să tușesc un pic. M-a durut capul. Am luat test, l-am făcut, m-am înspăimântat un pic și am venit. Nu știu cum s-a întâmplat sub nicio formă. M-am păzit întotdeauna și pe timpul pandemiei am făcut toate cele trei, cele trei vaccinuri. M-am păzit și acum m-am trezit cu el.”, a declarat unul dintre pacienții care a ajuns la UPU.

”Am făcut testul de COVID și l-am luat a 2-a oară. Vin în vacanță în România și anul trecut și anul ăsta COVID.”, a spus un alt pacient.

Acesta declară că printre simptome se numără oboseala inexplicabilă, dar și durerea în gât.

Care sunt simptomele ale noului val de COVID

Subvariantele Omicron, Eris și Pirola afectează tractul respirator superior, iar simptomele sunt similare cu cele ale unei răceli. Printre ele se numără: secreția nazală, durerile în gât, de cap sau musculare, tusea, febră și frisoanele și stările de oboseală.

  • Secreție nazală sau nas înfundat
  • Dureri în gât și tuse
  • Febră și frisoane
  • Dureri musculare și de cap
  • Stări de oboseală
  • Tulburări digestive

Medicul Adrian Marinescu susține că simptomele COVID sunt asemănătoare cu cele ale gripei sau ale virozei sezoniere.

”Este o simptomatologie respiratorie acută care seamănă mult cu o viroză și la copii poate fi și digestivă. În celelalte cazuri, dacă sunt forme medii sau severe, va exista afecțiune pulmonară. Nu poți să îți dai seama dacă ai COVID fără să te testezi.

Orice simptomatologie respiratorie acută, începând de la febră, dureri în gât, dureri musculare și stare modificată ar trebui să ne ducă gândul că trebuie să ne testăm, că ar putea să fie, printre altele, și COVID. Nu înseamnă că toate cazurile care au simptomele acestea sunt infecții cu SARS-Cov.”, a declarat Adrian Marinescu.

Ce spune ministrul Sănătății despre noul val de COVID

În perioada 11-17 septembrie, au fost înregistrate peste 11200 de persoane infectate cu SARS–CoV–2, cu 4055 de cazuri mai multe față de săptămâna precedentă, arată datele Ministerului Sănătății.

”A fost o creștere constantă în ultimele câteva săptămâni. Am ajuns de la câteva sute la 2000 de cazuri pe zi. Opinia mea și a colegilor care lucrează în zona de Sănătate Publică este că această situație cu un număr important de cazuri va mai dura circa 2 săptămâni, după care vom intra pe un tren de descreștere a numărului de cazuri.

Sunt suficiente locuri în spitale în momentul de față, dar trebuie să ne pregătim și pentru o creștere a numărului de cazuri. Din fericire, tulpinile circulante din momentul de față nu produc îmbolnăviri la fel de grave.

Recomandarea este ca cei care au simptome să se adreseze cât mai repede medicului de familie sau unități ambulatorii care poate să facă investigații și să prescrie un tratament util. Vaccin există pe piața.

Nu reintroducem măștile în spațiile aglomerate. Le recomandăm persoanelor care au simptome să poarte mască dacă se deplasează mijloace de transport în român comun sau spații închise. Dar asta nu înseamnă că este obligativitate, este o recomandare medicală.”, a declarat Alexandru Rafila.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE