România preia comanda grupării navale NATO de luptă pentru depistarea minelor marine care plutesc în derivă în Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina. La operațiuni participă mii de militari și nave specializate în neutralizarea pericolelor. Soldații se vor antrena aproape un an și jumătate. De la începutul conflictului din Ucraina, au fost descoperite 128 de mine în apele teritoriale ale României, Bulgariei și Turciei.
Misiuni comune ale NATO în regiune
Securizarea apelor și descurajarea amenințărilor din bazinul Mării Negre reprezintă principalele obiective al grupului de luptă împotriva minelor, format din nave ale aliaților care patrulează în zonă și sunt pregătite să intervină rapid în cazul unor incidente maritime. România participă la misiunile grupului de luptă cu Puitorul de mine și plase „Constantin Bălescu” și cu Vânătorul de mine „Ion Ghiculescu”, intrat recent în flota militară după ce a fost achiziționat din Marea Britanie la mâna a doua.
Diana Sobaru jurnalistă Euronews: „Vorbim așadar de misiuni comune care au loc după ce minele marine care plutesc în derivă au pus în derivă siguranța navigației, tocmai de aceea s-a constituit acest grup în anul 2024 pentru ca România, Bulgaria și Turcia să poată să lupte împreună împotriva acestor amenințări.”
128 de obiecte plutitoare explozive au fost neutralizate până acum în bazinul vestic al Mării Negre. Șase dintre ele - în apele teritoriale românești. Țara noastră a preluat comanda grupului de luptă de la vecinii bulgari care au primit, la rândul lor, transferul acum 6 luni de la Forțele Navale Turcești.
Comandorul Cristian Abaianiți , comandant task unit MCM Black: „Ca misiune principală este de asigurare a libertății de navigație, supraveghere și cercetare, eliminare pericole, activități conexe de căutare și salvare, desfășurăm activități de instruire în comun în domeniul luptei contra minelor și prin participarea la exerciții.”
Ministrul Apărării: Marea Neagră trebuie să rămână un loc sigur
Ionut Moșteanu, ministrul Apărării Naționale: „Marea Neagră rămâne un loc al păcii, un loc în care navigația se va desfășura în siguranță și asta se întâmplă pentru că acești oameni își fac treaba în fiecare zi.”
Participarea comenzii grupului de luptă vine însă în contextul în care militarii români operează nave vechi de zeci de ani, fără înzestrări moderne. Singura capabilă să lupte cu dotări moderne împotriva minelor marine este Vânătărul de Mine Ion Ghiculescu dotat cu sistemul de drone Sea Fox. Echipamentele submarine fără pilot, manevrate prin telecomandă pot distruge minele de la distanță, fără a pune în pericol echipajele.
Recent, Marina Militară a testat în premieră o altă tehnologie nouă pentru distrugerea minelor cu ajutorul scafandrilor specializați în substanțe explozive și aparatură telecomandată, care permite neutralizarea de la bordul elicopterelor Puma Naval.
Majoritatea navelor, vechi de peste 40 de ani
Șefii Armatei spun însă că înzestrările moderne pentru Forțele Navale sunt în topul listei cu priorități.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad: „Urmează în acest an în noiembrie să primim al doilea vânător de mine 271 din Marea Britanie. Avem un program de modernizare a navelor purtătoare de rachete, anul acesta o să primim rachetele Naval Strike Missiles din Norvegia, urmează ca vasele propriu-zis să intre la modernizare anul viitor. Avem în program să achizitionam o Corvetă din Turcia, așa cum ați identificat dumneavoastră foarte bine, suntem parte a programului de înzestrare cu Corveta europeană.”
Majoritatea navelor din Armata Română au peste 40 de ani vechime. Cele mai noi sunt Vânătorul de mine achiziționat la mâna a doua din Marea Brianie acum doi ani, trei remorchere maritime intrate în serviciu în 2016 și o șalupă fluvială pentru intervenție rapidă.