Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România își lasă elitele tinere să plece. La unul dintre liceele din Brașov, 40% dintre absolvenți își continuă studiile la universități de top din Europa

România își lasă elitele tinere să plece, în ciuda faptului că se află într-un declin demografic intens. De exemplu, doar la unul dintre liceele din Brașov, 40% dintre absolvenți își continuă studiile la univesități de top din Europa, pentru că sunt dezamăgiți de lipsa de oportunități în domeniile pe care și le aleg. Peste 40.000 de tineri români studiază în afara țării în momentul de față.

Dominic Satnoianu are 18 ani și este în clasa a XII-a la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov. Este pasionat de informatică și a dezvoltat chiar o aplicație pentru cei care vor să performeze în acest domeniu.

Peste 40.000 de tineri români studiază în afara țării în momentul de față

Dominic Satnoianu, elev: „Este o platformă online, dedicată elevilor de liceu. Sunt sute de probleme de informatică pe care elevii le pot rezolva direct pe site și primesc pe loc un feedback. Mi-a luat cam șase luni să pun platforma pe picioare și de atunci, din septembrie 2021, am continuat să bag probleme și lecții. Momentan, peste 150.000 de elevi au accesat platforma.”

Nu a găsit în România o facultate unde să studieze ceea ce îi place, așa că a fost admis la prestigioasa Universitate Oxford.

Dominic Satnoianu, elev: „Am ales să merg la o facultate din Marea Britanie, în principal pentru că sistemul de învățământ de acolo este focusat în special pe domeniul pe care tu îl studiezi, comparat cu alte facultăți din România, de exemplu, și asta mi-a plăcut, că pot să studiez doar Computer Sciences și atât, ceea ce mă pasionează pe mine cu adevărat.”

La fel ca el sunt și alți elevi ai Colegiului „Andrei Șaguna”, admiși la universități de top din Europa.

Teodor Leahu, elev: „Am fost admis la Cambridge, la Computer Sciences. Mi-am ales această universitate pentru că este una dintre cele mai bune pe informatică, au și foarte multe oportunități și mi s-a părut cea mai bună alegere pentru mine.”

Tudor Costea, elev: „Eu am fost admis la Sciences Po, din Franța. Este a treia în lume pe științe politice, după Harvard și Oxford și am ales această facultate pentru excelența academică pe care o oferă, programele de studiu și varietatea internațională de studenți. Au undeva la 50% studenți internaționali.”

Nu toi elevii admiși ajung să și studieze în străinătate

Profesorii atrag atenția, însă, că nu toți elevii admiși ajung să și studieze în străinătate.

Carmen Tănăsescu, director Colegiul Național „Andrei Șaguna” Brașov: „Elevii noștri aplică, reușesc, problema este că după finalizarea examenului de Bacalaureat, când marea majoritate sunt în continuare pe listele lor, nu se mai pot duce, deoarece nu beneficiază de burse și nu pot să aplice pentru împrumuturi. Cambridge-ul, de exemplu, la o facultate cum este Computer Sciences, se ajunge chiar până la 50.000 de lire sterline pe an.”

Chiar dacă au fost admiși la universități celebre, elevii își vor ocupa locul doar dacă obțin rezultate excelente la examenul de Bacalaureat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE