Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, în topul țărilor cu locuințe ieftine. Un român are nevoie de 6,3 salarii anuale pentru a-și cumpăra un apartament standard

România este a doua țară din Europa cu cele mai ieftine locuințe, după Bosnia-Herțegovina, însă ca accesibilitate pentru populație suntem pe locul șapte din 19 țări. Un român are nevoie de 6,3 salarii anuale pentru o astfel de achiziție, conform Deloitte.

Prețul mediu al unei locuințe în România este de 1.266 de euro pe metru pătrat, calculat pe baza datelor din principalele orașe. În topul țărilor europene este Marea Britanie, urmată de Austria, însă prețuri de peste 4.000 de euro s-au înregistrat și în Germania și Franța.

La polul opus, cu cele mai ieftine locuințe este Bosnia şi Herţegovina, dar și România. Deloitte a calculat necesarul de salarii medii brute anuale pentru achiziționarea unui apartament standard, de 70 de mp, astfel, un român are nevoie de 6,3 salarii anuale pentru a-și lua un astfel de apartament.

Parisul conduce clasamentul pe orașe

În clasamentul pe orașe conduce Parisul, cu 13.462 de euro, urmat de Munchen și de Londra.

Există și orașe în care prețul este mai mare decât în capitala țării. Poate, cel mai bun exemplu este Barcelona, însă această situație se regăsește și la noi în țară, unde Cluj-Napoca depășește Bucureștiul.

„Acesta este un studiu pe care îl realizăm de mai mulți ani de zile. De câțiva ani a intrat și România în studiu. Ne uităm în fiecare an la prețul mediu per metru pătrat per tranzacție, iar anul acesta, adică în 2021, am văzut o ușoară creștere, tendință care s-a menținut și în anii precedenți. Anul acesta, în 2021, vorbim de o creștere medie de aproximativ 7% la prețul pe metrul pătrat. Totuși, chiar și cu această creștere, pe analiza comparativă de la nivel european vizavi de țările care au intrat în studiu, 23 de țări la număr, valoarea absolută euro pe metrul pătrat în România este printre cele mai mici din Europa”, a explicat Andreea Smedoiu, partener Deloitte România, la Euronews Romania.

Cluj-Napoca a detronat Capitala

Cluj-Napoca a detronat Capitala din punctul de vedere al prețului per metru pătrat.

„Este o situație pe care am identificat-o încă de anul trecut, această tendință pentru orașul Cluj-Napoca. Față de media națională, medie națională calculată pe marile orașe, vedem că în Cluj-Napoca prețul mediu este cu aproape jumătate mai mult peste media națională, o situație de neașteptat, poate, sau, poate, de așteptat, având în vedere cererea foarte mare pentru zona aceasta. Credem că această evoluție a prețului se explică, cel mai probabil, pe raportul dintre cerere și ofertă pentru orașul respectiv”, a mai adăugat aceasta.

Potrivit Eurostat, în Germania jumătate dintre locuitori sunt chiriași, în timp ce cealaltă jumătate dețin proprietăți. Germania se află în topul țărilor cu cele mai scumpe locuințe și anume 4.600 de euro per metru pătrat. Dacă am face o comparație între Germania și România, Germania are condiții mai bune de creditare.

„Această valoare absolută de preț pe metrul pătrat trebuie să o situăm în context”

„Dacă ne uităm la prețul pe metru pătrat o să vedem câteva țări la care ne-am fi așteptat să fie acolo, în top. Vorbim despre Germania, Franța, dar și Marea Britanie și Austria, unde în marile orașe prețurile sunt foarte mari. Totuși, această valoare absolută de preț pe metrul pătrat trebuie să o situăm în context, în contextul general al câștigurilor salariale din țările respective, motiv pentru care realizăm în studiul nostru și un calcul de accesibilitate. Prețul trebuie raportat și la câștigul mediu brut din țara respectivă. Pe de altă parte, este vorba și de accesibilitatea creditului, măsurată prin costul finanțării, iar aici depinde la ce monedă ne uităm. În România, la nivelul anului 2021, dacă ne uităm atât la creditarea în euro, cât și la creditarea în RON, rata medie a dobânzilor a fost în scădere ușoară față de ediția de anul trecut a studiului. Deși rămâne mai mare decât în majoritatea statelor europene, totuși vedem această tendință și trebuie corelată și cu moneda în care are loc preponderent creditarea”, a conchis Andreea Smedoiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE