Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, gazda celui mai important festival de drifturi. Participă peste 100 de piloți străini

România găzduiește cel mai important festival de drifturi din țară sâmbătă și duminică în Piața Constituției din Capitală. Peste 100 de piloți din Italia, Norvegia, Ucraina, Moldova, Ungaria și Bulgaria, pregătiți să concureze cu piloții români. România are o tradiţie în domeniul motorsportului, mai ales în off-road, insă la capitolul infrastructură pentru circuite de viteză e la coada clasamentului.

Dezvoltarea industriei auto depinde de foarte multe aspecte, dar printre cele mai importante sunt infrastructura, inovația și mai ales forța de muncă calificată. Pe măsură ce apar noi tehnologii și preferințele noastre se schimbă, iar nevoia de oameni de știință și ingineri calificați pentru industria auto crește.

Am stat de vorbă cu un pilot de motorsport, să aflăm cum reușește să întrețină și să dezvolte tehnologic mașina pe care o pilotează la competiții.

Aurelian Albu, pilot motorsport: "Ne uităm la țări vecine cum este Ungaria, care are dezvoltată o industrie fenomenală în zona asta a motorsportului. Mulți dintre noi ne facem mașinile, cutiile de viteze, motoarele, în Ungaria. Nu pentru că ar fi mai ieftin, ci pentru că acolo găsim acele cunoștințe necesare și oamenii dispuși să facă asta. Deja costurile nu mai sunt atât de importante prin prisma faptului că nu găsești o altă concurență în România sau o variantă în România."

Studenții au construit de la 0 un monopost

Într-un atelier mic, în campusul Universității Politehnica din București, o echipă de studenți ne demonstrează că orice se poate atâta timp cât există pasiunea pentru motorsport și pentru ingineria auto. Au construit de la zero un monopost perfect functional. Cu această bijuterie echipa UPB Drive a urcat în topul clasamentelor la două mari competiții Formula Student, în Italia și Cehia.

Ștefan Pană, pilot student: "Motorsportul pentru mine înseamnă pasiune, înseamnă muncă, multă dedicare. Din moment ce am intrat în proiect și m-am dedicat atât de mult construcției monopostului nostru."

Deși lipsa infrastructurii e o problemă acută, profesorii viitorilor ingineri spun că forța de muncă ar putea crește importanța industriei auto românești la nivel european.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE