Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, codașă la economii: Un sfert din români nu au 1.000 de lei puși de o parte în caz de urgență

Românii nu prea rușesc să economisească, arată un studiu bancar. Un sfert din populația activă urbană, cu educație peste medie, spune că nu are cum să scoată din buzunar 1.000 de lei în caz de urgență, fără să se împrumute.

Studiul despre ”Gradul de alfabetizare financiară în rândul populației adulte, urbane, din România” arată că un sfert dintre români nu au bani puși deoparte astfel încât să facă față unei cheltuieli urgente de 1.000 de lei.

Peste 30% dintre români nu au cum să facă economii

Mai mult, dacă ar fi să rămână fără un loc de muncă de pe o zi pe alta, 40% dintre respondenți nu ar rezista mai mult de o lună fără un venit. De asemenea, 30,1% dintre români spun că nu au cum să pună bani deoparte fiindcă au salarii prea mici și abia își asigură subzistența de la o lună la alta.

Studiul arată că există o corelare între reușita de a economisi și nivelul de educație, însă un rol important îl joacă și nivelul veniturilor. 20,1% consideră că educația financiară este foarte importantă, 21% dintre respondenți spun că educația financiară e importantă, dar nu au timp pentru ea, în timp ce 28,2% cred că deja este prea târziu pentru ei.

Studiul mai arată și o diferență între femei și bărbați în ceea ceprivește raportarea la bani. Spre exemplu, femeile asiciază banii cu termenii de putere și independență. În schimb, bărbații asociază banii cu lucruri materiale, în special cu mașini ca simbol al statutului social.

Studiul a fost realizat în perioada mai-iunie 2023, în rândul populației de 18-65 de ani pe un eșantion de 1.143 de respondenți.

Românii și banii

  • Un sfert din români nu au o mie de lei în caz de urgență
  • 40% își pot păstra nivelul de trai încă o lună fără venit
  • 30,1% spun că au venituri prea mici pentru a economisi

Educație financiară la români

  • 20,1% consideră că educația financiară este foarte importantă
  • 21% spun că educația financiară e importantă, dar nu au timp
  • 28,2% cred că e prea târziu să se educe financiar

Cu ce asociază românii banii

  • Femeile – „putere”, „independență”, „oportunități”
  • Bărbații – „bunuri materiale”, „mașină” ca statut social

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE