Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiză | Preţurile chiriilor, mai mari pentru locuinţele noi, în 2023

O nouă analiză arată că prețul chiriilor înregistrează creșteri în fiecare lună și se înregistrează diferenţe tot mai mari de preţ între locuinţele noi şi cele vechi.

Potrivit datelor unui raport făcut de un dezvoltator imobiliar, în colaborare cu o companie de consultanţă, vorbim despre o creştere cu 5% până la 7% în favoarea spaţiilor locative noi.

Aprecierea proiectelor rezidenţiale noi, faţă de cele vechi, a ajuns la 10-15% pentru cei care au achiziţionat locuinţe în ultimii doi ani, conform Eden Capital Development şi Oana Ivan&Associates.

"Proiectele pe care Eden Capital le-a dezvoltat în ultimii ani au acum un randament foarte bun şi sunt perfecte nu doar pentru locuire, ci şi pentru investiţie. De exemplu, un apartament de două camere din Cortina North sau Cortina Academy se închiriază, astăzi, cu preţuri între 750 şi 950 euro/lună, garsonierele cu sume peste 500 de euro/lună, iar apartamentele de 3 camere depăşesc valoarea de 1.000 euro/lună, ajungând până la 1.450 de euro/lună.

Calculând la preţul de achiziţie din 2021, randamentul unei astfel de proprietăţi a crescut cu peste 30% în ultimii 2 ani, iar recuperarea investiţiei se reduce la 7 ani, ideal pentru o investiţie imobiliară", explică Elena Dumitrache, reprezentanta Eden Capital.

La rândul său, Oana Ivan, fondatoare a Oana Ivan&Associates, a subliniat faptul că inflaţia ridicată şi incertitudinile economice afectează pe toată lumea, însă, impactul mai mare a fost resimţit pe segmentul de preţuri mici şi medii.

Cât de mare sunt creșterile de anul acesta

"O maturizare reală a pieţei imobiliare implică un moment cum este cel în care ne aflăm acum, un moment în care asistăm la diferenţe tot mai mari de preţ între locuinţele noi şi cele vechi din punct de vedere al chiriilor. De exemplu, dacă în aceeaşi perioadă a anului trecut un apartament nou cu 2 camere putea fi închiriat la 450 de euro/lună, iar un apartament vechi în aceeaşi zonă cu 400 euro/lună (cu o diferenţă de 50 euro), anul acesta diferenţa între cele două apartamente este de cel puţin 80 euro.

Cei care caută chirii la preţuri mai mici sunt obligaţi să se orienteze către blocurile vechi sau zone mai slab conectate. Creşterea inflaţiei şi incertitudinile economice afectează pe toată lumea, însă, impactul mai mare a fost resimţit pe segmentul de preţuri mici şi medii. Pe termen lung, această tendinţă va avea impact şi în ce priveşte diferenţa de preţurilor de vânzare între segmentele vechi şi noi, aşadar apartamentele noi vor înregistra aprecieri mai mari ale valorii de piaţă, în paralel cu o creştere mai accelerată ale valorilor chiriilor. Numărul de unităţi în construcţie este încă departe de a acoperi necesarul de locuinţe noi", a spus Ivan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE