Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Chiriile s-au majorat cu 40% într-un an în Portugalia. Guvernul a propus măsuri pentru a-i ajuta pe chiriașii cu venituri mici

Publicat de: Euronews

Criza imobiliară din Portugalia se adâncește. Cei care închiriază o locuință plătesc și cu 40 la sută mai mult față de anul trecut deși lefurile nu au crescut. Cele mai mari probleme le au localnicii din zonele turistice. Guvernul a propus un plan de acțiuni prin care să-i susțină pe chiriașii cu venituri mici, dar propunerile au fost, în mare parte, criticate.

De ce au crescut chiriile?

Portugalia este una dintre cele mai sărace țări din Europa de Vest, unde jumătate din populație are venituri mai mici de 1000 de euro. Chiriile cresc, însă, exagerat din cauza numărului mare de turiști. Proprietarii preferă să ofere chirie pe termen scurt la prețuri mari decât să semneze contracte pe termen lung.

Georgina este asistentă medical și are un salariu de 800 de euro. Ea locuiește într-o garsonieră pentru care plătește 300 de euro, iar proprietarul a anunțat-o că nu va mai prelungi contractul. Femeia însă refuză să plece din apartament.

”Când primești o scrisoare de la proprietar sau de la oricine altcineva și ești presat să pleci din casa ta, să pleci din zona de confort și nici măcar nu ți se dă o explicație, o alternativă... În fiecare zi mă trezesc și mă gândesc dacă voi rămâne sau voi pleca. E foarte trist. Am un salariu mic și nu-mi pot permite să-mi cumpăr o casă,” a spus Georgina.

Pentru a-i ajuta pe chiriașii cu venituri mici, guvernul a propus un set de măsuri. Este vorba de plafonarea creșterilor în noile contracte de închiriere la 2% peste contractul anterior. Pe lângă asta, proprietarii de imobile ar putea fi obligați să ofere prioritate tinerilor, familiilor monoparentale și celor cu venituri mici. Nu este suficient, spun asociațiile care apără drepturile chiriașilor.

Locuințe la prețuri accesibile în UE

”Principalele probleme nici nu au fost abordate. Cel puțin, autoritățile nu au abordat problemele pe care noi le considerăm fundamentale. Aici vorbesc despre renunțarea la toate stimulentele care creează piețe premium pentru oamenii bogați care vin să investească în imobiliare în Portugalia. O altă chestiune importantă este reglementarea și controlul chiriilor, pentru a reduce prețurile și oprirea evacuărilor în cazul în care chiriașii nu au alte alternative și nu se pot muta într-o altă casă,” a declarat Rita Silva, reprezentant ONG.

Guvernul de la Lisabona mai propune încetarea programului care acordă permise de ședere investitorilor străini care cumpără proprietăți în Portugalia.

”Plângerile vin din toată lumea, fără excepții. Investitorii spun că Portugalia nu este o țară credibilă, că aici se schimbă regulile jocului la jumătatea drumului și că în țara noastră, investițiile străine nu sunt binevenite,” a explicat Hugo Ferreira Santos, președintele Asociației de dezvoltatori și investitori imobiliari din Portugalia.

Locuințele la prețuri accesibile reprezintă o problemă în întreaga Uniune Europeană. Și în România au crescut chiriile. Potrivit unei analize făcute de platforma Imobiliare.ro, în 2022, prețurile apartamentelor oferite spre închiriere au crescut cu peste 9 la sută față de 2021. Iar datele Eurostat arată că în ultimii zece ani, chiriile au crescut, în medie, cu 25 la sută, cu mult peste media din Uniunea Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE