Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studenții revin la facultate. Care sunt prețurile chiriilor din marile centre universitare

Publicat de: Euronews

Startul unui nou an universitar se apropie cu pași repezi, iar studenții care învață în marile orașe au de ales între un loc în căminele studențești sau în chirie. Studenții trebuie să ia în calcul atât confortul, dar și costurile. În Timișoara, de exemplu, prețul apartamentelor închiriate este și de 4 ori mai mare decât cazarea la cămin.

Timișoara este unul dintre cele mai mari orașe universitare din țară, iar Ana Maria Barim a ales să locuiască într-o cameră de cămin tip garsonieră pentru două persoane în căminul Universității de Vest din Timișoara.

"Este o viață foarte frumoasă, încă de când am început facultatea mi-am dorit ca măcar în unul dintre anii de facultate să stau în cămin, să descoper studenția adevărată. Am ales să stau în cămin pentru a cunoaște ceilalți colegi, pentru a mă împrieteni cu studenți de la alte facultăți", spune Ana Maria.

 Studenta de la Drept a spus că plătește o taxă lunară de 250 de lei, pentru toate cheltuielile și dotările, inclusiv baie proprie și internet.

Dotările unei camere din căminul Facultății de Drept, din cadrul Universității de Vest, cuprind un grup sanitar propriu, bucătărie, internet și cablu de televiziune.

Alți studenți preferă însă intimitatea dintr-o garsonieră închiriată, deși prețurile pot ajunge și de patru ori mai mari.

"Am optat să stau în chirie pentru că îmi place mai mult să am spațiul meu personal. Pot să-mi gătesc liniștită când vreau, cum vreau, la orice oră pot să mă pun să dorm, pot să-nvăț cât vreau, până la ce oră vreau, fără ca persoanele din cameră să fie deranjate", spune Ana Maria Stroe, studentă în anul II la Facultatea de Educație Fizică și Sport.

Tânără spune că nu îi lipsește socializarea.

Fostă vicecampioană mondială la juniori la sambo, un sport asemănător judo-ului, Ana Maria lucrează, primește și bursă de olimpic de la facultate, și este sprijinită financiar și de familie.

"Am bursă de la facultate, de olimpic, mă ajută și părinții, ei îmi plătesc chiria și cheltuielile de aici și cu bursa mă descurc eu, cu banii de ce mai îmi trebuie, precum mâncarea", a precizat aceasta.

Prețurile chiriilor în marile orașe universitare din țară au crescut față de anul trecut. Un motiv ar fi faptul că cererea este mult mai mare decât locurile disponibile.

În acestea diferă de la un oraș universitar la altul. Spre exemplu, la Sibiu, un apartament cu o singură cameră costă 200 de euro, în Timișoara costă 210 de euro , iar la Brașov 250 de euro.

La Iași , un apartament cu o singură cameră poate fi închiriat cu 250 de euro, în București cu 295 de euro, iar la Cluj-Napoca cu 300 de euro.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul universitar 2021-22 au fost înscriși  554.000 de studenți la nivel de studii de licență, master și doctorat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE