Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză imobiliară în Turcia. Prețurile apartamentelor și chiriilor au crescut cu până la 200% în ultimul an

Turcia se confruntă cu cea mai gravă criză imobiliară din ultimii ani. Prețurile apartamentelor și cele pentru chirii au crescut cu până la 200% în ultimul an, în condițiile în care rata inflației a depășit 80%, iar milioane de turci trăiesc din salariul minim pe economie, care nu depășește 300 de dolari.

Criza imobiliară afectează chiriașii

Explozia prețurilor a fost exacerbată și de politica promovată de președintele Recep Tayyip Erdoğan, care a decis scăderea ratelor dobânzilor în ciuda inflației galopante. Decizia i-a făcut pe mulți oameni să-și retragă banii din bănci și să îi investească în imobiliare în speranța că își vor proteja economiile. Iar această reacție a dus la creșterea și mai accentuată a prețurilor. Criza imobiliară îi afectează cel mai mult pe chiriașii cu venituri mici.

„Sunt foarte supărată, nu găsesc nimic. Unde voi merge? Dacă ar fi cald, aș pune un cort și aș locui în el, dar nici asta nu pot să o fac”, spune o femeie.

Plafon de 25% pentru creșterea chiriilor

Numărul oamenilor care câștigă un salariu minim pe economie, adică 5.500 de lire sau 295 de dolari, este de ordinul milioanelor în Turcia.

„Nu știu ce ne așteaptă în Ianuarie. Presupun că această lună va fi momentul pentru a lua decizii, atât noi, cât și proprietarul. Fie chiria noastră se va tripla, fie (n. red. proprietarul) va scoate casa la vânzare”, spune o femeie.

Kenan Altinay, agent imobiliar: „Acțiunile proprietarilor sunt justificate, deoarece rata inflației este foarte mare. Și ei spun: «Cu veniturile din chirii, anul trecut, puteam cumpăra confortabil alimente, îmbrăcăminte. Anul acesta nu pot.» Și din acest motiv, spun ei, trebuie să crească taxa pentru chirie.”

În încercarea de a ține prețurile sub control, guvernul turc a impus un plafon de 25% pentru creșterea chiriilor. Însă puțini proprietari respectă regula în condițiile în care economiștii independenți spun că inflația reală este mult mai mare decât cea anunțată oficial și a depășit 170% în luna noiembrie.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE