Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia: Industria turismului, în scădere din cauza sancțiunilor impuse rușilor

Industria turismului din Turcia resimte impactul sancțiunilor impuse Moscovei, întrucât turiștii ruși se confruntă cu bariere atunci când călătoresc în această țară. Economia țării mediteraneene se bazează în mare măsură pe vizitatorii străini, iar 2,2 milioane de turiști ruși au intrat în țară în primele șapte luni ale anului 2022, relatează Euronews.com.

Poziția Turciei în conflict

Niko Valdes, proprietarul unui restaurant de pește de pe malul strâmtorii Bosfor din Istanbul, spune că afacerea sa este unul dintre locurile care se confruntă cu provocări în acest an.

„Avem mari probleme [cu cardurile lor de credit]. Rușii care vin la restaurant, au cărți de credit... dar nu funcționează. Eu nu sunt fericit, iar oaspeții mei nu sunt fericiți. Pentru ruși, este dificil,” a declarat Niko Valdes, proprietarul restaurantului.

În timp ce turiștii ruși continuă să vină în Turcia, UE înăsprește regulile împotriva lor, după ce guvernul ucrainean a cerut blocului și țărilor G7 să instituie o interdicție de viză.

Turcia a jucat un rol unic în acest război – a furnizat drone Ucrainei și a menținut în același timp o relație de prietenie cu Kremlinul, în special una financiară.

Se pare că mai multe iahturi deținute de oligarhi ruși au acostat în Turcia în urma sancțiunilor occidentale impuse Moscovei. Spre exemplu, un iaht despre care se crede că ar fi deținut de miliardarul rus Dmitri Kamenshchik este ancorat pe populara coastă sudică a Turciei.

Situația economică din Turcia

SUA au avertizat în august că există riscul unor sancțiuni pentru companiile turcești dacă lucrează cu rușii sancționați. Ankara a respins îngrijorările, declarând că va îmbunătăți comerțul cu vecinii săi, fără a merge împotriva sancțiunilor.

Orice afacere pe care Turcia o poate obține este vitală pentru economia sa în dificultate, care se confruntă în prezent cu o rată oficială a inflației de peste 80%, ceea ce a pus la grea încercare popularitatea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Economistul Can Selcuki a declarat că veniturile din turism sunt deosebit de importante în acest sezon. „Având în vedere situația macroeconomică din Turcia în acest moment și nevoia disperată de orice fel de monedă de schimb în Turcia, aș spune că turiștii ruși sunt foarte importanți,” a declarat Selcuki.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE