Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciprul simte lipsa turiștilor ruși. În 2019 turismul a reprezentat 15% din PIB-ul țării

Ciprul simte din plin urmările războiului din Ucraina. Turiștii ruși și ucraineni nu mai ajung pe insula din Mediterana, iar facturile enorme la curent le fac viața grea hotelierilor.

După doi ani grei de pandemie, turismul din Cipru pare să își revină. Cu toate acestea, există o provocare destul de serioasă. Sancțiunile la adresa Rusiei i-au ținut pe turiștii ruși departe de insula mediteraneană, care aștepta cu nerăbdare ceea ce părea a fi un sezon de vară foarte profitabil. Președintele Asociației managerilor de Hoteluri spune că pierderile sunt greu de acoperit.

Christos Angelidis, președintele Asociației managerilor de hoteluri: „Nimeni nu a fost pregătit pentru această schimbare majoră. Este o mare problemă, dar încercăm cumva să facem față. Am limitat oarecum daunele, dar este imposibil să înlocuim acest număr mare de clienți”.

În 2019, Cipru a găzduit 3,9 milioane de turiști, dintre care peste 780.000 erau ruși. Anul trecut, chiar și în ciuda restricțiilor COVID, unul din patru turiști a venit din Rusia. Anul acesta lucrurile stau cu totul altfel. Rușii și cel mai probabil ucrainenii nu vor veni în Cipru și asta, potrivit estimărilor Ministerului Turismului, înseamnă o pierdere de 600 de milioane de euro.

Panicos Michail, reprezentant al unui hotel din Agia Napa: „Rușii și ucrainenii reprezentau 25-30% (dintre oaspeții noștri), în timp ce astăzi numărul turiștilor din aceste două țări este scăzut. Pe de altă parte, hotelul a avut mereu o reputație bună și a atras turiști din țări din Europa Centrală, ca Elveția, Germania, Austria și Anglia”.

Absența turiștilor nu este singura provocare

Absența turiștilor ruși nu este singura provocare, deoarece puzzle-ul creat de războiul din Ucraina are o mulțime de piese. Criza energetică nu face decât să se adauge la problemele hotelierilor din Cipru, deoarece costurile continuă să crească.

Haris Loizides, președintele Asociației hotelierilor din Cipru: „În acest moment, electricitatea a devenit al doilea (cel mai mare) cost după salarii, și este de nesuportat. Am văzut facturi primite de unele hoteluri, care doar pentru o lună trebuie să plătească de la circa 100.000 până la 150.000 (de euro)”.

În 2019, sectorul turismului a adus economiei cipriote 2,68 miliarde de euro, o sumă echivalentă cu 15% din PIB-ul țării insulare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE