Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan semnalează că va candida pentru ultima oară la funcție în 2023

Președintele Turciei a lăsat să se înțeleagă sâmbătă că va candida pentru ultima dată la funcție anul viitor, afirmând că este timpul să predea ștafeta „tinerilor”, potrivit Euronews.

În timpul unui discurs ținut la Samsun, un oraș din nordul Turciei, președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat: „Să sperăm că, în 2023, vom începe construcția secolului turcesc cu puterea pe care o vom primi de la sprijinul națiunii noastre pentru ultima oară în numele nostru. Vom preda acest steag sacru tinerilor noștri”.

Alegeri în 2023

Turcia urmează să organizeze alegeri la nivel național în 2023.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Erdoğan dorește să rămână la conducere, fiind la putere din 2003. Cu toate acestea, ei au fost loviți în sondaje de recentele turbulențe economice, care sunt percepute de experți ca fiind cauzate de proasta gestionare a guvernului.

Inflația record și prăbușirea lirei în ultimii ani au fost un motiv de îngrijorare pentru mulți turci, care și-au văzut nivelul de trai scăzând vertiginos.

Inflația a atins un maxim al ultimilor 24 de ani

În discursul de sâmbătă, Erdoğan a declarat că AKP a făcut din Turcia un actor cheie pe scena mondială.

„De 20 de ani nu rezolvăm doar probleme vechi de când lumea. Am creat o infrastructură de servicii pe care chiar și țările dezvoltate o invidiază. Acum, se spune că Turcia este o țară cu adevărat diferită. Fiecare criză globală este propice unei mai bune înțelegeri a puterii țării noastre”, a spus el.

În octombrie, Institutul turc de statistică a raportat că inflația a atins un maxim al ultimilor 24 de ani de 85,51%, deși mulți au susținut că rata reală este probabil chiar mai mare.

Între timp, valoarea de schimb a lirei turcești s-a prăbușit în ultimii ani, crescând costurile bunurilor importate și subminând puterea de cumpărare a întreprinderilor și a gospodăriilor.

În septembrie 2021, un dolar american valora aproximativ opt lire turcești, însă până în octombrie 2022, această valoare a sărit la aproape 19 lire.

În timpul discursului rostit la ceremonia de deschidere a Spitalului de Stat Vezirköprü, Erdoğan a subliniat bilanțul său.

„Am văzut capacitatea noastră de ocupare a forței de muncă într-o perioadă în care se vorbea despre o contracție a economiei. În timpul crizei energetice, am văzut puterea investițiilor noastre de a ne mobiliza oportunitățile la cel mai înalt nivel. În fiecare criză, am sporit potențialul nostru de a profita de noi oportunități, bazându-ne pe forțele noastre proprii”, a declarat el.

Dorința lui Erdoğan în privința constituției

În octombrie, Erdoğan a reiterat dorința sa de lungă durată de a pregăti o nouă constituție turcă care să fie „democratică, simplă și vizionară”.

Acest proiect fusese perceput de unii observatori ca o dorință de a modifica limita de maximum două mandate prezidențiale, prevăzută de constituția turcă.

„Fiecare alegere este o răscruce de drumuri”, a declarat Erdoğan, referindu-se la viitoarele alegeri. "Națiunea noastră ne-a făcut să fim primii în 15 alegeri și și-a folosit voința pentru a merge înainte pe drumul către o Turcie mare și puternică".

„Desigur, o persoană care conduce țara de atâția ani poate avea deficiențe și greșeli”, a adăugat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE