Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un parlamentar turc și-a spart telefonul cu ciocanul în semn de protest. Noua lege privind social media produce îngrijorări

Politicienii din opoziția turcă și-au exprimat furia față de o lege adoptată joi de parlamentul turc, despre care criticii susțin că va înăspri și mai mult libertatea presei și a mijloacelor de comunicare prin social media din țară.

Într-un surprinzător act de protest, deputatul opoziției Burak Erbay și-a spart telefonul mobil cu un ciocan în timpul unui discurs de la Adunarea Națională, pentru a denunța legea care pretinde să combată știrile false și dezinformarea online.

UE, îngrijorată

Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea că proiectul de lege, propus de președintele Recep Tayyip Erdogan, va fi folosit pentru a reprima jurnalismul independent.

„Ne temem că ar putea restrânge și mai mult libertățile, libertatea de exprimare și mass-media independente din Turcia. Suntem, de asemenea, deosebit de îngrijorați de prevederea din lege care stipulează pedeapsa cu închisoarea pentru infracțiunea de dezinformare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, potrivit Euronews.

„(N. red. Proiectul de lege) prezintă un limbaj vag și ambiguu în ceea ce privește ceea ce constituie informații false sau înșelătoare”, a adăugat el.

Ce spune noua lege

În conformitate cu noua lege, rețelele de socializare și site-urile trebuie să facă publice detaliile utilizatorilor suspectați de „propagarea de informații înșelătoare”, în timp ce acuzații pot primi pedepse cu închisoarea de până la trei ani.

Legea interzice persoanelor să răspândească „informații false despre securitatea internă și externă, ordinea publică și bunăstarea generală a țării, cu scopul de a crea anxietate, teamă sau panică în rândul publicului”.

Legea a fost adoptată cu sprijinul partidului de guvernământ AKP al lui Erdogan și al aliaților naționaliști, în timp ce țara se pregătește pentru alegerile din iunie, în cadrul cărora liderul în exercițiu se va confrunta cu alegătorii frustrați de o economie falimentară.

Zi neagră pentru libertatea de exprimare

„Astăzi este încă o zi neagră pentru libertatea de exprimare online și libertatea presei în Turcia”, a declarat Guney Yildiz, cercetător regional la Amnesty International.

„Venind pe urmele controlului sporit al guvernului asupra mass-mediei din ultimii ani, aceste noi măsuri îi permit guvernului să cenzureze și mai mult și să reducă la tăcere vocile critice înaintea viitoarelor alegeri din Turcia și dincolo de acestea, sub pretextul combaterii dezinformării”, a adăugat el.

Noua lege urmează legislației adoptate de Ankara în 2020, care a obligat platformele de social media să se supună ordinelor instanțelor turcești de a elimina conținutul care este raportat ca fiind ofensator fie de către persoane fizice, fie de către guvern în termen de 48 de ore.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE