Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Turcia: Preşedintele Erdogan propune un referendum cu privire la portul vălului

Publicat de: Euronews

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a propus sâmbătă un referendum asupra unei schimbări constituţionale pentru a garanta dreptul de a purta văl în aparatul public, în şcoli şi universităţi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Dacă ai curaj, vino, să supunem acest lucru la referendum. Să decidă poporul”, a spus Erdogan într-o alocuţiune televizată, adresându-se liderului principalului partid de opoziţie, Kemal Kilicdaroglu, cel care a propus iniţial o lege pentru garantarea dreptului de a purta văl.

Dezbaterea asupra vălului islamic s-a intensificat în Turcia, în perspectiva alegerilor prezidenţiale şi legislative care au loc anul viitor.

În Turcia, stat majoritar musulman, dar laic prin Constituţie, portul vălului a fost mult timp interzis pentru personalul din funcţii publice, în şcoli şi universităţi, precum şi în anumite locuri, inclusiv în parlament şi sediile armatei. Restricţiile au fost ridicate în 2013 de guvernul lui Erdogan.

La începutul lui octombrie, Kemal Kilicdaroglu, liderul CHP (Partidul Popular Republican), a declarat că "au fost erori în trecut în legătură cu vălul" şi "e timpul" ca această problemă să fie adusă în discuţie, el vizând astfel, potrivit observatorilor, să le arate alegătorilor conservatori, care votează în mod tradiţional pentru partidul lui Erdogan (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, AKP), că nu au de ce să se teamă în cazul unei schimbări de putere, explică AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE