Români sub asediul rachetelor în Cernăuți. „Rușii nu se opresc până nu vor fi opriți. Pentru ei, contează să aducă frică”

Doi oameni au murit și alți 14 au fost răniți în urma unor atacuri cu drone și rachete asupra orașului Cernăuți, în acest weekend, la doar 40 de kilometri de granița cu țara noastră.

Potrivit guvernatorului Administrației Militare Regionale Cernăuți, oamenii și-au pierdut viața în urma căderii fragmentelor de drone și rachete. Alarma a fost dată după miezul nopții, când trei drone kamikaze au fost detectate deasupra regiunii, iar apărarea antiaeriană a reacționat.

  • Cernăuți a fost doar una dintre țintele Rusiei. Nu mai puțin de 597 de drone și 26 de rachete au fost lansate de armata Moscovei, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.
  • A fost cel mai mare atac al Rusiei de până acum. Atacurile Rusiei s-au extins de la regiunile Harkov și Sumî până la regiunea Lviv și Bucovina. Infrastructura civilă, inclusiv clădirile rezidențiale, a fost afectată.

În emisiunea „România lui Vitalie”, jurnalistul Vitalie Zâgrea, etnic român din Cernăuți, a afirmat că o tânără de 26 de ani, șefa unei farmacii din oraș, și un bărbat de 43 de ani, specialist în drept, au fost uciși în bombardamentele lansate de ruși. În pofida dramelor, etnicii români din nordul Bucovinei s-au mobilizat pentru a veni în sprijinul oamenilor afectați în urma atacurilor cu drone.

„S-a anunțat pe rețelele de socializare că e nevoie de ajutor pentru că au rămas foarte multe familii în stradă. 108 apartamente au fost distruse în urma acestui atac cu drone și rachete. Atunci, oamenii s-au mobilizat. Am rămas foarte uimit când am fost la fața locului și am filmat acele momente, când oamenii se ajutau reciproc, o mare parte din acei tineri care erau acolo erau etnici români din nordul Bucovinei.

Este o dovadă în plus a faptului că românii nu sunt indiferenți atunci când omul se află într-o suferință și e nevoie de ajutor”, a povestit Vitalie Zâgrea, jurnalist BucPress TV din Cernăuți.

În urma atacurilor ruse asupra regiunii Cernăuți, unii oameni au rămas în stradă deoarece locuințele lor au fost distruse. În sprijinul lor au venit diferite asociații nonguvernamentale și autoritățile ucrainene.

„Oamenii au rămas în stradă. Momentan, în acele locuințe nu se poate trăi. A fost și o comisie specială care a analizat starea în care se află aceste blocuri, să vedem dacă oamenii se pot întoarce sau nu în aceste locuințe.

Autoritățile locale le-au acordat și spațiu de cazare în căminele și hotelurile din Cernăuți”, a mai povestit el.

Luptător român din Cernăuți: Pentru ruși contează să aducă panică în rândul oamenilor

Adrian Medvedi, consilier în consiliul orășenesc Herța, este veteran de război și a luptat pe frontul din Ucraina. Bărbatul susține că regiunea Cernăuți nu a fost vizată până acum de atacurile Rusiei.

„În ultimele două luni, era de așteptat, după părerea mea, că o să fie atacuri și asupra regiunii Cernăuți care până în ultimul week-end nu a fost atacată direct. Au fost câteva drone și rachete doborâte pe teritoriul administrativ al regiunii, dar mai mult spre periferie, spre zona Novodnistrovsk.

Rușii nu se opresc până nu vor fi opriți. Pentru ei nu contează ce etnie, ce oameni, cine locuiește în această zonă. Pentru ei contează să aducă frică, ură, panică în rândul oamenilor”, a spus Adrian Medvedi, la Euronews România.

Coșmar pentru românii din Cernăuți după bombardamentele ruse: Copiii noștri s-au trezit de la acele explozii și șuierături de rachete și drone

„În ultimele luni, comunitatea bucovineană sau românii și ucrainenii din nordul Bucovinei nu mai reacționau, din păcate, la acele alarme antiaeriene care erau anunțate de fiecare dată când exista pericol de atac asupra regiunii Cernăuți. După noaptea de 11 spre 12 iulie, când a fost o noapte de groază, sunt sigur că nu o să o uităm niciodată ceea ce am văzut.

N-aș putea reda nici prin cuvinte ceea ce am simțit și trăit. Și copiii noștri s-au trezit de la acele explozii și șuierături de rachete și drone. N-au spus un cuvânt copiii mei. S-au blocat. Până dimineață nu au închis un ochi. Sunt momente care ne-au marcat pe viață, dar și pe copiii noștri.

Astăzi am avut din nou alarmă la Cernăuți. A fost doar 15 minute. Vă puteți imagina, toată lumea fugea de pe străzi să se ascundă în adăposturi. Este un moment care i-a marcat pe toți. De acum o să fim mult mai atenți la orice semnal de alarmă și atac asupra regiunilor în care trăiesc românii și nu numai românii”; a povestit Vitalie Zâgrea.

Luptător român, mesaj pentru scepticii care nu cred că mai e război în Ucraina: „Tot timpul i-am invitat să vină până la noi să vadă ce se întâmplă într-adevăr”

„Există asemenea comentarii. Încerc să nu reacționez la ele, deoarece sunt destul de multe. Vedem acum că regiunea Cernăuți a simțit în acest week-end ce simte toată Ucraina în acești aproape patru ani de război.

Orașele din estul și centrul Ucrainei trec prin asemenea momente, cred că, o dată pe săptămână cel puțin. A ajuns și acest necaz în regiunea Cernăuți care până acum era puțin mai sigură.

Oricine are niște dubii despre ceea ce se întâmplă în Ucraina, tot timpul i-am invitat să vină până la noi să vadă ce se întâmplă într-adevăr. Am invitat pe mulți cunoscuți să vadă ce se întâmplă în estul Ucrainei. Nu cred în ceea ce văd la televizor. Nu vor să creadă.

Imaginile pe care le vedeți vorbesc de la tine. Numai un om care nu vrea să înțeleagă nu înțelege”, a afirmat Adrian Medvedi.

Veteranul de război a mai precizat că Ucraina se confruntă cu lipsă de muniție și de militari, însă linia frontului a fost stabilizată cu ajutorul dronelor.

„Țin legătura cu camarazi. Încearcă să facă tot posibilul ca Rusia să nu înainteze, să nu ocupe noi teritorii, însă e foarte greu. Știm toți situația cu muniția, cu lipsa de oameni.

Cu ajutorul dronelor mici care se folosesc tot mai mult, Ucraina reușește să mențină linia frontului stabilă. Se menține acum frontul cel mai mult cu ajutorul dronelor mici. Nu pot înainta rușii cum și-ar dori”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE