Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE BLOG Roland Garros 2022 | Iga Swiatek - Coco Gauff, finala feminină de la Paris. Azi se joacă semifinalele de pe tabloul masculin

Publicat de: Euronews

Cei mai buni jucători de tenis ai momentului își dau întâlnire pe zgura de la Paris, la al doilea turneu de Grand Slam al acestui an: Roland Garros. Tabloul principal îi include pe Novak Djokovic, Rafael Nadal, Carlos Alcaraz, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev, Daniil Medvedev, Iga Swiatek, Ons Jabeur, Simona Halep sau Maria Sakkari.

LIVE BLOG Roland Garros 2022:

UPDATE 3 iunie: Iga Swiatek și Coco Gauff vor juca finala ediției din 2022 de la Roland Garros. Swiatek a trecut fără emoții de Daria Kasatkina, scor 6-2, 6-1. Americanca a învins-o pe Martina Trevisan, cu scorul 6-3, 6-1.

Vineri se va stabili și finala de pe tabloul masculin:

Alexander Zverev - Rafael Nadal

Casper Ruud - Marin Cilic

UPDATE 2 iunie: Au fost stabilite toate meciurile din semifinalele Roland Garros 2022.

Semifinale tabloul masculin:

Alexander Zverev - Rafael Nadal

Casper Ruud - Marin Cilic

Semifinale tabloul feminin:

Iga Swiatek - Daria Kasatkina

Martina Trevisan - Coco Gauff

UPDATE 1 iunie: Prima semifinală de pe tabloul masculin se va juca între Rafael Nadal și Alexander Zverev. Ibericul a trecut în 4 sfeturi de Djokovic, scor 6-2, 4-6, 6-2, 7-6(4). De cealaltă parte, Zverev a trecut, tot în patru seturi, de revelația anului, spaniolul Carlos Alcaraz, cu scorul 6-5, 6-4, 4-6, 7-6(7).

Ultimele sferturi de finală de pe tabloul masculin se vor juca pe 1 iunie: Andrey Rublev - Marin Cilic și Casper Ruud - Holger Rune.

Tot marți s-a stabilit și prima semifinală de pe tabloul feminin: Martina Trevisan - Coco Gauff. Miercuri se joacă celelalte două sferturi de finală: Iga Swiatek - Jessica Pegula și Veronika Kudermetova - Daria Kasatkina.

UPDATE 31 mai: Au fost stabilite meciurile din sferturile de finală. Cele mai importante confruntări: Djokovic vs Nadal și Zverev vs Alcaraz.

Care sunt meciurile din sferturi la masculin:

Novak Djokovic - Rafael Nadal

Alexander Zverev - Carlos Alcaraz

Casper Ruud - Holger Rune

Andrey Rublev - Marin Cilic

Care sunt meciurile din sferturi la feminin:

Iga Swiatek - Jessica Pegula

Veronika Kudermetova - Daria Kasatkina

Martina Trevisan - Leyla Fernandez

Coco Gauff - Sloane Stephens

UPDATE 27 mai: Simona Halep a fost eliminată în turul 2 de chinezoaica Qinwen Zhen, în trei seturi, scor 6-2, 2-6, 1-6. În timpul meciului, românca a avut nevoie de intervenția medicilor, iar la câteva ore de la încheierea partidei, sportiva a mărturisit că a avut un atac de panică.

Iga Swiatek s-a calificat în turul trei fără emoții, după ce a cedat numai două game-uri în meciul contra lui Alison Riske (6-0, 6-2). Astfel, poloneza cotată cu prima șansă la câștigarea titlului la Paris obține a 30-a victorie consecutivă în acest an.

Stefanos Tsitsipas, Daniil Medvedev, Andrey Rublev și Casper Ruud, jucat din top 10 ATP, au trecut și ei în turul doi al turneului de Mare Șlem de la Paris.

UPDATE 26 mai: Irina Begu a fost la un să fie descalificată, în urma unui incident neplăcut în timpul meciului cu Ekaterina Alexandrova. Românca și-a pierdut cumpătul în setul decisiv, a izbit racheta de pământ și a lovit accidental un copil aflat în tribune. Begu nu a fost descalificată și a câștigat ulterior meciul în trei seturi.

Tot joi, o altă eliminare surprinză. Fostul lider mondial Karolina Pliskova a fost eliminată de o debutantă, Leolia Jeanjean, aflată pe locul 227 WTA.

Rafael Nadal a obținut victoria cu numărul 300 la un turneu de Grand Slam, după ce l-a învins în turul doi pe Corentin Moutet, scor 6-3, 6-1, 6-4.

Carlos Alcaraz, unul din favoriții competiției, a câștigat cu emoții meciul contra lui Albert Ramos-Vinolas. Condus cu 2-1 la seturi, ibericul a revenit și s-a impus în cinci seturi, scor 6-1, 6-7(7), 5-7, 7-6(2), 6-4.

Sorana Cîrstea a fost eliminată de Sloane Stephens, finalista din 2018. Românca a condus cu 1-0 la seturi și 2-0 în setul doi, însă a pierdut apoi 12 game-uri la rând. Americanca a câștigat meciul cu scorul 6-3, 2-6, 0-6.

Joi este programat meciul Simona Halep - Qinwen Zheng.

UPDATE 25 mai: Emma Răducanu, campioana de la US Open din 2021, a fost eliminată în turul doi. Răducanu a cedat în trei seturi, scor 3-6, 6-1, 6-1, în fața jucătoarei Aliaksandra Sasnovich, din Belarus.

Simona Halep s-a calificat în turul doi, după un meci mai greu decât s-ar fi aștepta, împotriva Nastasjei Schunk. Meciul s-a terminat cu scorul 6-4, 1-6, 6-1.

Pentru franezul Jo-Wilfred Tsonga, meciul din primul tur la Roland Garros a fost ultimul din cariera sa. Fostul număr 5 mondial s-a retras oficial, după partida pierdută în fața norvegianului scor 7-6(6), 6-7(4), 2-6, 6-7(0).

Stefanos Tsitsipas, finalistul din 2021, a fost la un pas să rateze calificarea în turul doi. Condus cu 2-0 la seturi, grecul a revenit spectaculos în meciul cu Lorenzo Musetti (66 ATP). Scorul partidei a fost 5-7, 4-6, 6-2, 6-3, 6-2.

UPDATE 24 mai: Rafael Nadal și Novak Djokovic au trecut fără emoții de adversarii din primul tur.

Nadal l-a învins pe australian Jordan Thompson, în trei seturi identice: 6-2, 6-2, 6-2. De cealaltă parte, sârbul a trecut, tot în trei seturi, de japonezul Yoshihito Nishioka, scor 6-3, 6-1, 6-0.

Iga Swiatek a ajuns la 29 de victorii consecutive în acest sezon, după ce a trecut de ucraineanca Lesia Tsurenko (119 WTA). Poloneza a cedat numai două game-uri și a câștigat partida cu scorul 6-2, 6-0.

Bianca Andreescu (campioană la US Open în 2019) și Emma Răducanu (campioană la US Open în 2021) s-au calificat și ele în turul doi la Roland Garros.

Marți, în jurul orei 15:30, se joacă și meciul Simona Halep - Natasja Schunk, prima întâlnire dintre cele două.

UPDATE 23 mai: Primul tur a adus și primele surprize la Roland Garros. Cea mai mare, eliminarea campioanei en-titre, Barbora Krejcikova (26 de ani, 2 WTA), învinsă de franțuzoaica Diane Parry (19 ani, 97 WTA), cu scorul scor 6-1, 2-6, 3-6.

Nu este prima surpriză de la Paris. Ons Jabeur (favorita numărul 6) a cedat în fața polonezei Magda Linette, scor 3-6, 7-6(4), 7-5.

O altă eliminare neașteptată este a campioanei din 2016, Garbine Mugurza. Aceasta a pierdut în fața estoniencei Kaia Kanepi, cu scorul 6-2, 3-6, 4-6.

Prima româncă intrată în concurs a fost Sorana Cîrstea, care a învins-o pe Tatjana Maria, cu scorul 6-3, 6-3.

Luni, Ana Bogdan a pierdut în fața Victoriei Azarenka, deși românca a câștigat primul set.

Pe tabloul masculin, nicio surpriză majoră deocamdată. Revelaț ia sezonului 2022, Carlos Alcaraz, s-a calificat în turul doi după ce a trecut de Juan Ignacio Londero, scor 6-4, 6-2, 6-0.

Simona Halep va debuta marți la Roland Garros, împotriva Nastasjei Schunk (Germania, 167 WTA).

Program Roland Garros 2022. Când sunt programate finalele

Turneul de la Paris se va desfășura în perioada 22 mai – 5 iunie 2022. Finalele vor avea loc pe 4 iunie (finala de simplu feminin și de dublu masculin) și 5 iunie (finala de simplu masculin și de dublu feminin). Finala de dublu mixt se va juca joi, 2 iunie.

Cine sunt capii de serie la Roland Garros 2022

Iga Swiatek, campioana din 2020 și acualul lider WTA, este cap de serie la feminin, în vreme ce la masculin, favorit este Novak Djokovic, campionul din 2021 și actualul lider ATP.

Lista capilor de serie:

Feminin

1. Iga Swiatek

2. Barbora Krejcikova

3. Paula Badosa

4. Maria Sakkari

5. Anett Kontaveit

6. Ons Jabeur

7. Aryna Sabalenka

8. Karolina Pliskova

9. Danielle Collins

10. Garbiñe Muguruza

11. Jessica Pegula

12. Emma Raducanu

13. Jelena Ostapenko

14. Belinda Bencic

15. Victoria Azarenka

16. Elena Rybakina

Swiatek ajunge la Paris într-un moment excelent al carierei sale, cu 28 de victorii consecutive și 4 titluri obținute anul acesta.

Simona Halep va fi cap de serie numărul 19 la turneul de la Paris.

Masculin

1. Novak Djokovic

2. Daniil Medvedev

3. Alexander Zverev

4. Stefanos Tsitsipas

5. Rafael Nadal

6. Carlos Alcaraz

7. Andrey Rublev

8. Casper Ruud

9. Felix Auger-Aliassime

10. Cameron Norrie

11. Jannik Sinner

12. Hurbert Hurkacz

13. Taylor Fritz

14. Denis Shapovalov

15. Diego Schwartzman

16. Pablo Carreno Busta

Novak Djokovic caută la Paris al 21-lea titlu de Grand Slam, cu care îl va egala pe Rafael Nadal. Spaniolul are în prezent cele mai multe titluri de Grand Slam din circuitul ATP.

Un nume de urmărit este și spaniolul Carlos Alcaraz, revelația anului în circuitul masculin. Spanionul în vârstă de 19 ani a câștigat

Care este valoarea premiilor la Roland Garros 2022

Accederea în fazele superioare ale competiției le voraduce jucătorilor puncte în clasamentele WTA și ATP, precum și sume de bani considerabile. La ediția din 2022, organizatorii au pregătit un fond de premii în valoare de 43.600.000€, cu 6.8%.

Campionii de la simplu (feminin și masculin) vor primi 2,2 milioane de euro, iar finaliștii, 1,1 milioane de euro.

Jucători de urmărit la ediția din 2022

Carlos Alcaraz – spaniolul are parte cel mai bun sezon al carierei sale, cu două titluri de Masters 1000, la Miami și Madrid. La turneul de la Madrid, Carlos Alcaraz i-a eliminat pe Rafael Nadal și Novak Djokovic. Ibericul va fi cap de serie 6.

Novak Djokovic – sârbul caută revanșa, după ce nu a putut participa la primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open, după ce i s-a refuzat viza, pentru că nu era vaccinat. Liderul ATP are în palmares 20 de titluri de Grand Slam, iar victoria pe zgura de la Paris i-ar permite să-l egaleze pe Rafel Nadal.

Rafael Nadal – considerat cel mai bun jucător de tenis pe zgură, ibericul a obținut la Roland Garros 13 din cele 21 de titluri de Grand Slam din carieră.

Iga Swiatek – poloneza este cea mai în formă jucătoare din circuitul feminim a momentului. Are 28 de victorii consecutive și patru titluri obținute în 2022. Este liderul clasamentului WTA și principala favorită a turneului.

Ons Jabeur – finalistă la Roma, jucătoarea din Tunisia trece și ea printr-o formă foarte bună și poate emite pretenții la câștigarea trofeului.

Simona Halep – campioană în 2018 la Paris și finalistă în două rânduri, românca va fi cap de serie numărul 20. Halep a început recent o colaborare cu Patrick Mouratoglou, fostul antrenor al Serenei Williams.

Șapte românce pe tablou

România va fi reprezentată de șapte jucătoare pe tabloul principal de la Paris: Simona Halep (19 WTA), Sorana Cîrstea (27 WTA), Elena-Gabriela Ruse (52 WTA), Irina Begu (62 WTA), Ana Bogdan (91 WTA) și Irina Bara (114 WTA) și Mihaela Buzărnescu (118 WTA).

Cu cine vor juca româncele în primul tur:

  • Simona Halep - Nastasjei Schunk ( 167 WTA)
  • Irina Begu - Jasmine Paolini (57 WTA)
  • Ana Bogdan - Victoria Azarenka (15 WTA)
  • Sorana Cîrstea - Tatjana Maria (107 WTA)
  • Gabriela Ruse - Elise Mertens (33 WTA)

Recorduri la Roland Garros

Cele mai multe titluri la simplu masculin: Rafael Nadal (13)

Cele mai multe titluri la simplu feminin: Chris Evert (6)

Cel mai tânăr campion: Michael Chang (17 ani și 3 luni)

Cea mai tânără campioană: Monica Seles (16 ani și 6 luni)

Cel mai lung meci: Fabrice Santoro – Claude Arnault (6 ore și 33 de minute, în primul tur al ediției din 2004. Santoro a câștigat meciul cu 6–4, 6–3, 6–7(5–7), 3–6, 16–14)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE