Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Finala Europa League 2022: Eintracht Frankfurt a învins-o pe Glasgow Rangers, la penalty-uri

UPDATE Eintracht Frankfurt a câştigat trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins formaţia scoţiană Glasgow Rangers cu scorul de 5-4, la loviturile de departajare.

Rangers a reuşit să deschidă scorul în finala de la Sevilla, prin nigerianul Joe Aribo (57), dar columbianul Rafael Santos Borre (69) a restabilit egalitatea, informează Agerpres.

La loviturile de departajare diferenţa a fost făcută de ratarea galezului Aaron Ramsey, şutul său modest fiind apărat de portarul Kevin Trapp. Pentru vicecampioana Scoţiei au transformat James Tavernier, Steven Davis, Scott Arfield şi Kemar Roofe, în timp ce pentru Eintracht au înscris Christopher Lenz, internaţionalul australian Ajdin Hrustic, a cărui mamă e româncă, japonezul Daichi Kamada, sârbul Filip Kostic, lovitura decisivă fiind reuşită de Rafael Santos Borre.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Entuziasmul fanilor este la cote maxime. Orașul gazdă, Sevilla, va fi vizitat de 10.000 de scoțieni și 50.000 de mii de germani.

Mulți dintre ei nu vor avea loc pe stadionul de 42.000 de locuri și vor vedea meciul din tribunele altui stadion special amenajat sau din piațetele orasului. Ambele echipe au eliminat în drumul spre finală echipe foarte puternice.

Din perspectiva cotelor de piață Eintracht Frankfurt pornește ca favorită. Germanii au un lot evaluat la aproape 200 de milioane de euro, cu aproape 70 de milioane mai mult decât Rangers.

Pentru Glasgow nu va evolua Ianis Hagi, care este în continuare accidentat. Câștigătoarea Europa League va încasa un premiu de 8,6 milioane de euro.

Eintracht Frankfurt are o cupa UEFA în palmares

Eintracht Frankfurt a obținut cupa UEFA în 1980 după 1-0 şi 2-3 în finala cu o altă formaţie germană, Borussia Moenchengladbach.

Rangers a jucat şi ea o finală de Cupa UEFA, în 2008, penultima din istorie sub acest nume, dar a pierdut-o cu 0-2 în faţa ruşilor de la Zenit St Petersburg, într-un meci desfăşurat la Manchester.

"Sunt atât de mândru de jucători și de ceea ce au produs în ultimele două luni. Ambele echipe merită din plin să fie în finală. Cu Rangers, văd un amestec de West Ham și Barcelona. Influența olandeză a antrenorului principal în jocul lor de pregătire, dar mentalitatea britanică. Avem nevoie de o performanță de top," a declarat Oliver Glasner, antrenorul Eintracht  Frankfurt, conform UEFA.

 „Acesta este un club pentru care am jucat trei ani în anii 90 și sunt mândru că îi iau pe băieți în finală. Este o oportunitate uriașă de a obține un al doilea premiu major în Europa. a avut o cursă uimitoare și va fi o finală uimitoare. Dar finala este frumoasă doar când câștigi," a declarat Giovanni van Bronckhorst, managerul Glasgow Rangers, conform UEFA.

James Tavernier (Rangers) poate intra în istoria Europa League

James Tavernier, fotbalistul lui Glasgow Rangers, poate intra în istoria Europa League ca primul fundaş care devine golgheter al acestei competiţii. Fundaşul dreapta englez, venit în 2015 la echipa scoţiană, al cărei căpitan este, a marcat şapte goluri, toate în faza eliminatorie, adică două goluri mai mult decât mijlocaşul ofensiv japonez al lui Eintracht, Daichi Kamada, care pare singurul capabil să-l ajungă, relatează Agerpres.

"Asta înseamnă lumea pentru noi. Nu aș fi aici dacă nu ar fi echipa și șef. E la un pas și vrem să aducem cupa înapoi acasă. Vom pleca totul pe teren și îi face pe toți mândri,” a declarat James Tavernier, fundaș Rangers, conform UEFA.

Printre fotbaliştii care vor rata finala este şi Ianis Hagi, jucătorul român al lui Rangers, nerefăcut după o accidentare.

Trofeul UEFA Europa League are 65 cm înălțime și 15 kg. Echipa câștigătoare va fi primi 40 de medalii de aur, iar secunda 40 de medalii de argint. De asemenea, câștigătorii vor ocupa un loc în faza grupelor UEFA Champions League 2022/23, dacă nu s-au calificat prin competiția lor națională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE