Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Roberta Metsola: Ucraina ar trebui să dobândească statutul de ţară candidată la UE cât mai repede posibil

Publicat de: Euronews

Parlamentul European vrea ca "Ucraina să devină cât mai repede posibil țară candidată (la UE – n. Red.)", a declarat Roberta Metsola pentru Euronews.

"Ucrainenii luptă în război pentru noi. Ei duc un război în Europa, ei luptă împotriva unei dictaturi autocratice care intimidează și amenință, și șantajează întreaga Uniune Europeană, și întregul nostru continent", a declarat președinta Parlamentului European, pentru Euronews, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

"Dacă nu ne vom deschide ușile pentru țările care luptă pentru valorile fundamentale pe care le împărtășim cu toții (...), atunci cum putem să contracara (războiul – n.red)?".

Afacerile încep să își revină în Ucraina

De asemenea, Andy Hunder, președintele Camerei de Comerț Americane din Ucraina, a declarat pentru Euronews că mediul de afaceri din Ucraina începe să își revină.

"Întreprinderile ne transmit că nu există niciun viitor pentru afaceri în Rusia. Așa că accentul se pune acum pe Ucraina și este într-adevăr vorba despre ceea ce fac companiile acum, respectiv ajutorul umanitar pe care îl oferă și redeschiderea afacerilor în toată Ucraina", a transmis el.

Ce se întâmplă acum în Ucraina

Este a 92-a zi de război în Ucraina, iar Moscova a instaurat o procedură specială care simplifică acordarea de pașapoarte rusești ucrainenilor din regiunile ocupate de trupele ruse.

Mai mult decât atât, Rusia a anunţat miercuri că portul Mariupol din sudul Ucrainei şi-a reluat activităţile, după ce a fost deminat.

În Severodoneţk, luptele cu forţele ruse au ajuns la marginea orașului, unde situaţia este "extrem de dificilă".

Oficialii din Ucraina au anunțat miercuri că două persoane au fost ucise și alte șapte rănite, inclusiv un copil, în urma bombardamentelor rusești asupra unui oraș din regiunea Harkov. Localitatea atacată se află la nord-vest de Izium, ocupat de forțele ruse. Zona a devenit centru de comandă pentru atacurile asupra regiunii Donețk.

Clădirile din regiunea Harkov au fost distruse după ce au fost lovite de bombe ale armatei ruse. Primarul orașului Derhachi, a declarat că trei localități au fost afectate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE