Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 92. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, este „convins” că Putin nu va câștiga războiul din Ucraina

Este a 92-a zi de război în Ucraina, iar Moscova a instaurat o procedură specială care simplifică acordarea de pașapoarte rusești ucrainenilor din regiunile ocupate de trupele ruse.

Mai mult decât atât, Rusia a anunţat miercuri că portul Mariupol din sudul Ucrainei şi-a reluat activităţile după ce a fost deminat. În Severodoneţk, luptele cu forţele ruse au ajuns la periferie, unde situaţia este „extrem de dificilă".

Oficialii din Ucraina au anunțat miercuri că două persoane au fost ucise și alte șapte rănite, inclusiv un copil, de bombardamentele rusești asupra unui oraș din regiunea Harkov. Localitatea atacată se află la nord-vest de Izium, ocupat de forțele ruse. Zona a devenit centru de comandă pentru atacurile asupra regiunii Donețk.

Clădirile din regiunea Harkov au fost distruse după ce au fost lovite de bombe ale armatei ruse. Primarul orașului Derhachi, a declarat că trei localități au fost afectate.

În oțelăria Azovstal s-ar afla în continuare luptători ucraineni

UPDATE 20:00 Șeful regiunii separatiste din estul Ucrainei, susținută de Rusia, afirmă că este posibil ca în uriașa oțelărie Azovstal din Mariupol să se ascundă în continuare luptători ucraineni, chiar dacă Moscova a declarat oficial că operațiunea de preluare a controlului asupra acesteia a fost un succes și s-a încheiat, transmite AP.

„Ar putea fi ascunși… Ar putea fi pierduți undeva, rămași în urma celor care s-au predat”, a declarat joi liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, Denis Puşilin.

Armata rusă a raportat săptămâna trecută că, în total, 2.439 de luptători ucraineni aflați în combinatul Azovstal s-au predat.

Occidentul nu va reuși să izoleze Rusia, spune Putin

UPDATE 19:25 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat ca Vestul va eșua în încercările sale de a izola Rusia. Liderul de la Kremlin a criticat țările occidentale pentru înghețarea activelor rusești, măsură pe care a descris-o drept „furt” și a afirmat că statele din Vest se confruntă cu propriile lor provocări economice.

Vorbind joi prin legătură video cu membrii Forumului Economic Eurasiatic, Putin a declarat că Rusia nu se va retrage din cooperările internaționale, transmite AP.

Doi soldaţi ruşi au pledat vinovat într-un nou proces pentru crime de război comise în Ucraina

UPDATE 14.20: Doi soldaţi ruşi au pledat vinovat, joi, într-un proces pentru crime de război comise în estul Ucrainei, al doilea asemenea proces de la declanşarea agresiunii militare ruse contra ţării vecine.

În cadrul procesului desfăşurat la tribunalul districtului Kotelevska, din centrul Ucrainei, procurorii au cerut o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru Aleksandr Bobîkin şi Aleksandr Ivanov, acuzaţi de încălcarea legilor războiului.

Avocatul apărării a solicitat clemenţă din partea judecătorului, afirmând că cei doi soldaţi executau ordinele primite şi că ei regretă faptele comise.

Bobîkin şi Ivanov făceau parte dintr-o unitate de artilerie care a tras către ţinte din regiunea ucraineană Harkov, dinspre Belgorod, regiune aflată în Rusia.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, este „convins” că Putin nu va câștiga războiul din Ucraina

UPDATE 13.30: Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat joi „convins” că Rusia nu va câștiga războiul din Ucraina.

„Putin nu trebuie să câștige războiul și sunt convins de asta. Nu-l va câștiga", a spus Scholz în timpul unui discurs susținut la întâlnirea Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Preşedintele Băncii Mondiale a avertizat că războiul ar putea declanşa o recesiune globală

UPDATE 12.30: Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a sugerat miercuri că invadarea Ucrainei de către Rusia şi impactul asupra preţurilor energiei şi alimentelor, precum şi asupra disponibilităţii îngrăşămintelor, ar putea duce la o recesiune globală.

La un eveniment găzduit de Camera de Comerţ a SUA, preşedintele Băncii Mondiale a explicat că Germania, a patra mare economie mondială, a încetinit deja semnificativ din cauza preţurilor mai ridicate la energie, iar reducerea producţiei de îngrăşăminte ar putea înrăutăţi condiţiile pe plan global.

„Dacă privim datele privind PIB-ul, este dificil acum să vedem cum am putea evita recesiunea", a declarat David Malpass, fără a prezenta estimări privind evoluţia economiei mondiale.

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare umanitare pentru Republica Moldova, Ucraina şi pentru refugiaţii ucraineni

UPDATE 11.40: Guvernul a aprobat, miercuri, trei hotărâri privind acordarea de ajutoare umanitare de urgenţă în sprijinul Republicii Moldova, al Ucrainei, dar şi al refugiaţilor ucraineni aflaţi în România, a informat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Pentru Republica Moldova, România va acorda ajutor umanitar de urgenţă cu titlu gratuit pentru a asigura buna funcţionare a sistemului energetic. În acest sens, a fost aprobată prin hotărâre de guvern scoaterea din Rezerva de Stat a circa 130.000 de litri de motorină, 113.000 litri de benzină şi alte 5 milioane de litri de păcură, în valoare de aproximativ 19 milioane de lei. Este un ajutor care va consolida, va creşte securitatea energetică a Republicii Moldova şi este răspunsul concret pe care România îl dă solicitării adresate prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România", a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Zelenski sprijină petiţia care solicită introducerea de vize pentru cetăţenii ruşi

UPDATE 10.20: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat miercuri sprijinul pentru petiţia prin care se solicită introducerea obligativităţii vizei pentru cetăţenii ruşi care intenţionează să intre în Ucraina..

Începând din februarie până miercuri noaptea, petiţia online strânsese aproximativ 27.000 de semnături.

„Din cauza agresiunii Rusiei, problema ridicată este importantă şi urgentă'', a scris Zelenski.

Liderul ucrainean a afirmat că este necesară înăsprirea controlului asupra intrării cetăţenilor ruşi pe teritoriul Ucrainei.

Premierul eston: Trebuie evitată o pace nefavorabilă pentru Ucraina

UPDATE 9.30: Ucraina trebuie să fie capabilă să negocieze cu Rusia de pe o poziţie de forţă astfel încât Moscova să nu fie încurajată să adopte alte acţiuni agresive, a afirmat miercuri şefa guvernului eston Kaja Kallas.

„Trebuie să evităm o pace nefavorabilă, o pace negociată prost pentru Ucraina ar însemna o pace proastă pentru noi toţi. Este mult mai periculos să cedăm în faţa lui Putin decât să îl provocăm. Toate aceste aparente mici concesii făcute agresorului conduc la mari războaie. Am făcut această greşeală deja de trei ori: Georgia, Crimeea şi Donbas'', a spus Kallas într-un discurs la Stockholm.

Principalele evenimente:

Paşapoarte ruseşti pentru locuitorii din Herson şi Zaporojie

Ucraina a denunţat miercuri instaurarea unei proceduri speciale de către Moscova care simplifică acordarea de paşapoarte ruseşti ucrainenilor din regiunile ocupate de trupele ruse, calificând aceasta drept o „încălcare flagrantă" a integrităţii sale teritoriale.

„Acordarea forţată de paşapoarte ucrainenilor din Herson şi Zaporojie este o nouă dovadă a obiectivului criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

Dacă Rusia învinge Ucraina, „Slovacia este următoarea'', consideră premierul slovac

Premierul slovac Eduard Heger a declarat miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că Ucraina „trebuie să câştige'' războiul pornit împotriva ei de Rusia, iar, „dacă Ucraina pierde, Slovacia este următoarea''.

Heger a criticat statele UE pentru dependenţa lor faţă de energia rusească şi a arătat că ţara sa şi-a asumat deconectarea totală şi cât mai rapid posibil de gazul rusesc, de care însă Slovacia este în continuare dependentă într-o anumită măsură, mai ales că este o ţară fără ieşire la mare, astfel că are nevoie de sprijinul blocului comunitar.

Moscova anunţă reluarea activităţii portului Mariupol 

Rusia a anunţat miercuri că portul Mariupol din sudul Ucrainei şi-a reluat activităţile după ce a fost deminat, la o lună după anunţarea cuceririi acestui oraş strategic de către Moscova.

Situat la Marea Azov cu acces la Marea Neagră, portul Mariupol a fost înaintea ofensivei Kremlinului din 24 februarie al doilea cel mai important port civil din Ucraina, după Odesa.

Situaţie „extrem de dificilă'' la Severodoneţk, unde luptele se duc deja la periferia oraşului

Luptele cu forţele ruse au ajuns la periferia Severodoneţk, oraş din estul Ucrainei, unde situaţia este „extrem de dificilă", a anunţat miercuri guvernatorul ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de AFP, în timp ce miliţiile proruse din autoproclamata 'republică populară' Lugansk, care luptă împreună cu armata rusă în regiunea Donbas, s-au grăbit să anunţe că oraşul Severodoneţk a fost încercuit "operaţional", potrivit EFE, care citează Interfax.

„Trupele ruse au avansat într-atât de aproape încât pot trage cu mortiere" asupra Severodoneţk, a indicat Gaidai pe contul său Telegram, adăugând că oraşul „este pe cale de a fi pur şi simplu distrus".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE