Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV | Robert Glință: Avem nevoie de antrenori, nutriționiști, psihologie specifică. Eu tot pe cont propriu am făcut performanță

Publicat de: Euronews

Înotătorul Robert Glință a venit astăzi în studiourile Euronews. Primul campion european la natație din istoria sportului românesc a vorbit despre recentele Campionate Mondiale de la Budapesta, unde s-a calificat în două finale, dar și despre Europenele de juniori care încep astăzi, la Otopeni.

Cum s-a apucat de înot: De la vârsta de 9 ani am intrat doar cu intenția de a învăța să înot și să stau deasupra apei atunci când merg la mare sau în vacanțe cu părinții mei. Am reușit să progresez, au venit rezultate din ce în ce mai bune, am îmbinat calea această plăcută și am obținut rezultate din ce în ce mai bune.

Cine l-a inspirat: Poți să găsești inspirație peste tot în jurul tău, nu trebuie neapărat să fie din domeniul tău. Pe Răzvan Florea, de mic l-am admirat, a fost singurul medaliat. Îmi aduc aminte când eram mic și luam autografe a bătut palmă cu mine la un moment dat. A însemnat mult pentru mine și știu cât de important este ca cei mici să aibă astfel de modele. Când profilul spate m-a ales pe mine, admirație mare am avut pentru japonezul Ryosuke Irie. Modele am găsit peste tot unde m-am uitat. De-a lungul carierei mele am încercat să adun cât mai multe informații pentru a putea să fac cât mai multe performanțe. 

Cea mai dură lecție: Unul dintre cele mai dificile momente a fost când am atins un sindrom de supraantrenament, a trebuit să opresc orice fel de contact timp de 4 luni de zile. Orice efort aș fi făcut mă adâncea și mai mult. A fost mai mult decât anxietate atunci, a fost chiar depresie, de aceea zic că a fost cel mai mare obstacol. Am avut susținerea părinților și a celor cărora le-a păsat de performanță mea.

Despre Mondialele de la Budapesta: Nu e prima dată când participi la un campionat, sunt familiarizat cu aceste competiții, diferit a fost susținerea, a jurnaliștilor, a persoanelor prezente, acolo și a reușitei lui David Popovici, de pe urma acestui succes am beneficiat și eu. Am fost împins de la spate de această căldură.

Ce face în timpul liber:  Foarte recent am gătit paste cu somon delicioase. Sunt în top rețete la care mă pricep și sunt chiar delicioase. Sunt perfecționist, fără doar și poate. În cea mai mare măsură, în timpul liber nu pot face foarte multe pentru ca sportul de performanță înseamnă mult mai mult decât cele 4-5 ore de antrenament. Rămâne prea puțin timp să ne mai delectăm cu alte lucruri. În puținul timp care îmi rămâne îmi place astro-fotografia, vreau să capturez prima mea nebuloasă. Ca să intru puțin in detalii, ca să captez o fotografie ca pe internet trebuie timp, iar o sesiune începe noaptea târziu și se poate termina dimineața. 

Glință: Vreau să se facă pași în consolidarea sportului în general la noi în țară

Sportivul se pregătește pentru Campionatul European de la Roma și vrea, de asemenea, să participe la Jocurile Olimpice de la Paris.

”Da, îmi doresc să particip la Jocurile Olimpice de la Paris. Este o finalitate a unui ciclu de pregătire, toată lumea din lumea sportului se gândește la acest lucru. Până atunci mai sunt doi ani de zile și mie îmi place să iau totul pas cu pas, iar următorul pas pentru mine este Campionatul Euopean de la Roma, apoi vor fi campionatele de la Melbourne, Australia. Sper să țin ștacheta la fel de ridicată. A rămas în mine această sete de a câștiga medalii.”, a adăugat sportivul.

Totodată, înotătorul militează pentru consolidarea a tot ceea ce înseamnă ”sport” în România. Glință e de părere că în acest moment doar pe cont propriu poți face performanță.

”Eu vreau să se facă pași în consolidarea sportului în general la noi în țară, ca să acoperim aceste lipsuri trebuie să ne asumăm toți acest lucru. Vă mulțumim, vouă, jurnailistilor, că faceți cunoscut acest lucru. Avem nevoie de antrenori, chiar de nutriționiști, de psihologie specifică, eu tot pe cont propriu am reușit să fac performanță. În România nu există un sistem pus de-a gata. Cu siguranță toată lumea e conștientă de aceste lucruri, trebuie toți să dăm din coate și cred că ne îndreptăm într-o direcție bună și cu toții ne dorim să ne bucurăm tot mai des de performanțe ca cele obținute de David. Ajungem ulterior să facem tot ce ne stă în putere să ajungem la această performanta în România.”, a mai spus acesta.

Au început Europenele de natație pentru juniori, la Otopeni

Campionatele europene de natație pentru juniori au început astăzi la bazinul olimpic din Otopeni. Cea mai mare bază de natație din România va găzdui competiția cu 500 de sportivi din 42 de țări de astăzi până duminică.

Echipa României este formată din 26 de sportivi. Iar liderul acesteia este fără îndoială David Popovici. Dublul campion mondial întră în focurile competiției chiar de astăzi, o zi cu un program infernal: nu mai puțin de patru curse!

În această dimineață Popovici s-a calificat în semifinalele probei de 200 metri liber și în finala probei de de 4 ori 100 metri liber, cu echipa României. Marți seară, el are semifinala la 200 m liber la 17.20 și finala ștafetei de 4x100 m cu echipa Românei, când ar putea aduce și prima medalie.

Festivitatea de deschidere a campionatelor europene este programată astăzi la ora 16:45.

”Am fost la Otopeni, voi fi în continuarea acolo, cei care participă le doresc succes și sper să se bucure de această experiență”, a conchis Robert Glință.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE