Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Risc de holeră în Libia. România trimite ajutoare în această țară, unde peste 11.000 de oameni au murit după inundațiile catastrofale

În Libia, ruperea a două baraje a provocat 11.300 de decese și peste 10.000 de oameni sunt dispăruți, potrivit ultimelor date. Forțele Aeriene Române au început sâmbătă transportarea ajutoarelor umanitare către această țară, unde există riscul unei epidemii de holeră.

Libia se luptă să facă față miilor de cadavre care au ajuns la suprafață sau care se descompun sub dărâmături. Furtuna Daniel, care a lovit oraşul Derna în cursul nopţii de duminică spre luni, a dus la ruperea a două baraje situate în amonte, ceea ce a provocat o viitură de amploarea unui tsunami de-a lungul unui ued.

Sunt 11.300 de decese și peste 10.000 de dispăruți. Iar speranţele de a găsi supravieţuitori continuă să scadă. Clădiri întregi au fost măturate de ape, iar altele sunt pe jumătate distruse, cu maşini zdrobite de pereţii lor.

Oficialii spun că există și risc de holeră în Libia.

Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat autoritățile de acolo să nu mai îngroape victimele inundațiilor în gropi comune, afirmând că acestea ar putea provoca suferință psihică pe termen lung familiilor sau riscuri pentru sănătate dacă sunt amplasate în apropierea apei, transmite Reuters. Un raport al ONU a arătat că peste 1.000 de persoane au fost îngropate în acest mod până în prezent de când Libia, o națiune divizată de un deceniu încoace de conflict și haos politic, a fost lovită de această catastrofă mondială.

România, ajutoare umanitare pentru Libia

Forţele Aeriene Române au început să trimită ajutoare în această țară, iar prima dintre cele șase aeronave militare a decolat sâmbătă. În total, vor fi transportate în Libia 55 de tone de bunuri, produse alimentare şi articole pentru adăpostire.

„O aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a decolat, sâmbătă dimineaţă, de pe Baza 90 Transport Aerian "Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu", cu destinaţia Benghazi, Libia, pentru a transporta prima tranşă din ajutoarele pe care România le trimite ca asistenţă internaţională cu titlu gratuit către această ţară”, potrivit comunicatului MApN.

„Prioritare sunt adăposturile, alimentele și asistența medicală primară, din cauza grijilor legate de holeră și de lipsa apei potabile”, a declarat Martin Griffiths în cadrul unui briefing al ONU la Geneva, potrivit Reuters.

VEZI GALERIA
8 imagini

Sursa foto: MApN

Zborurile se execută prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de urgenţă 32/2023, potrivit MApN.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE